Αγώνας δρόμου ξεκινάει από σήμερα για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να κλείνει το ένα μετά το άλλο τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Αγώνας δρόμου ξεκινάει από σήμερα για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να κλείνει το ένα μετά το άλλο τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Ουσιαστικά, από τώρα και μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, θα πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερα από 60 προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρχουν πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στο τρέχον έτος.
Το εγχείρημα θεωρείται από τώρα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς μόνο οι τεχνικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
Δεκάδες Π.Δ.
Το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης απαιτεί δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, τουλάχιστον έναν μνημονιακό νόμο και φυσικά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, ο οποίος και είθισται να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν εντατικά το επόμενο διάστημα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κοινή υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, σχέδιο της οποίας θα αποσταλεί την επόμενη εβδομάδα στους δανειστές, με στόχο να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ μέσα στο επόμενο 10ήμερο.
Από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων φάνηκε ότι αυτή τη φορά απουσιάζει το «μεγάλο αγκάθι» που μπορεί να προκαλέσει χρονικές καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας.
Στην πρώτη αξιολόγηση, υπήρχε το θέμα του «δημοσιονομικού κόφτη».
Στη δεύτερη αξιολόγηση κυριαρχούσε το θέμα των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ.
Στην 3η αξιολόγηση «φόβιζε» το θέμα του προϋπολογισμού και το κατά πόσον θα τεθεί θέμα δημοσιονομικού κενού.
Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι διαβουλεύσεις τόσο για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και για τον αντίστοιχο του 2018 φαίνεται να κινούνται ομαλά.
Ειδικότερα:
1. Για το 2017 οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να έχουν αποδεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά τον επίσημο στόχο του 1,75% και ότι υπάρχει δυνατότητα διανομής έκτακτου μερίσματος. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη για το ποσό που θα διανεμηθεί (σ.σ.: η κυβέρνηση επιμένει σε διάθεση ποσού 800 εκατ. ευρώ) ούτε για τον τρόπο που θα διανεμηθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.
2. Για το 2018, οι δανειστές εμφανίστηκαν να ομιλούν για ένα μικρό δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι απολύτως διαχειρίσιμο για έναν προϋπολογισμό 50-55 δισ. ευρώ. Άλλωστε, τα ίδια τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εμφανίζονταν αισιόδοξα την περασμένη Παρασκευή με το κλείσιμο των επαφών ότι «υπάρχει συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και προβλέπεται με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα».
Στον μακρύ κατάλογο των προαπαιτούμενων που παραμένουν ανοικτά (παρά την πρόοδο που έγινε στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, αυτά που παραμένουν ανοικτά είναι περισσότερα από 60, αν και αυτές τις μέρες θα γίνει από την κυβέρνηση η νέα αποτύπωση της κατάστασης) υπάρχουν και δύσκολα θέματα, όπως τα ενεργειακά, το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και οι εκκρεμότητες με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τα όποια δύσκολα θέματα θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα στο πλαίσιο της δεύτερης αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Η όποια καθυστέρηση θα σημαίνει και μετάθεση της συμφωνίας για το νέο έτος, δεδομένου ότι και το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς είναι προγραμματισμένο για τις 4 Δεκεμβρίου.