Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 08:05

Στα υψηλότερα μιας εβδομάδας το δολ. έναντι του γιέν

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε το δολάριο των ΗΠΑ, καθώς το χάσμα των αποδόσεων μεταξύ των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, με τα αντίστοιχα της Ιαπωνίας, αύξησαν τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα πει ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τον πληθωρισμό.

Η Fed, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα 5,5 ετών, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασής της που αρχίζει σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News. Οι αποδόσεις των ομολόγων διετούς διάρκειας των ΗΠΑ, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές ανέστρεψαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιανουάριο. Το χάσμα μεταξύ των ομολόγων διετούς διάρκειας των ΗΠΑ με αυτά της Ιαπωνίας, διευρύνθηκε στο 4,12% από 4,07% κατά μέσον όρο τον προηγούμενο μήνα.

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 119,40 γιέν στη 1:15 μ.μ. στο Τόκυο και άγγιξε τα 119,46 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 16 Οκτωβρίου, από 119,34 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ το δολάριο διαπραγματεύθηκε χθες στο 1,2544 από 1,2552 δολ. χθες, όταν σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το δολάριο θα αναρριχηθεί στα 120 έναντι του γιέν αυτήν την εβδομάδα.

Και οι 106 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, περιμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, στο 5,25%.