Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 10:01

ΥΕΝ: Τροπολογία για θαλάσσιες ενδομεταφορές

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης καταθέτει σήμερα τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την παράταση των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές και τη δυνατότητα παραχώρησης στους Οργανισμούς Λιμένα, της παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, που προορίζεται για τη δημιουργία χωροθετημένου τουριστικού λιμένα (μαρίνες).

Συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές:

Με απόφαση του υπουργού και μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών οι συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας μπορούν να παρατείνονται για χρονικό διάστημα μέχρι και τέσσερις μήνες.

Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών και για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, ο υπουργός μπορεί να αναθέτει με σύμβαση τη διενέργεια δρομολογίων σε πλοιοκτήτη πλοίου που πληροί τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με τις διατάξεις αυτές αντιμετωπίζονται άμεσα και έγκαιρα περιπτώσεις αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου ή κάλυψης έκτακτων συγκοινωνιακών αναγκών μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες βάσει των προβλεπομένων από την ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι εξασφαλίζεται ένα ευέλικτο νομικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, μη εξαρτώμενο από χρονοβόρες ή πολύπλοκες διαδικασίες, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση της εύρυθμης και σωστής λειτουργίας του συστήματος των θαλάσσιων ενδομεταφορών και στη συνεχή εξυπηρέτηση των νησιών.

Β) Ενιαία αξιοποίηση χώρων Τουριστικού Λιμένα και Οργανισμού Λιμένα Α.Ε.:

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορεί να παραχωρείται η παράκτια και θαλάσσια περιοχή που προορίζεται για τη δημιουργία τουριστικού λιμένα στον οικείο Οργανισμό Λιμένα Α.Ε. με σκοπό την ενιαία εκτέλεση και διαχείριση των προβλεπομένων έργων.

Με τη διάταξη αυτή επιχειρείται η ενιαία αξιοποίηση των χώρων των τουριστικών λιμένων, που γειτνιάζουν με λιμένες που υπάγονται στην αρμοδιότητα των οικείων Οργανισμών Λιμένων Α.Ε., για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση του θαλασσίου μετώπου με την ενιαία εκτέλεση έργων. Τα έργα αυτά δύναται να χρηματοδοτηθούν από το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο των 3 δις ευρώ που έχει συναφθεί μεταξύ του ΥΕΝ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.