Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 10:52

Electrolux: Μείωση των θέσεων εργασίας, στα ύψη τα κέρδη

ΣΧΕΔΟΝ τριπλάσια αύξηση σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στην Ευρώπη, Electrolux AB, αποτέλεσμα της μείωσης των θέσεων εργασίας και του κλεισίματος μονάδων παραγωγής με στόχο την εξοικονόμηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για τις ηλεκτρικές της σκούπες.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 440 εκατ. σουηδικές κορώνες (60 εκατ. δολ.) ή 1,52 κορώνες ανά μετοχή, από 153 εκατ. κορώνες ή 0,52 κορώνες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Οι πωλήσεις της σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 26,1 δισ. σουηδικές κορώνες.

Τα σχέδια για τη μεταφορά του ημίσεως της παραγωγής της σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, όπως στην Πολωνία και το Μεξικό, βοηθούν την Electrolux να μειώσει το κόστος και να ανταγωνιστεί ομοειδείς της εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ασία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Hans Straaberg. Μία νέα γκάμα από ηλεκτρικές σκούπες που πωλούνται με το σήμα της εταιρείας, αποδείχθηκαν πολύ δημοφιλείς με τους καταναλωτές.

Οι μετοχές της Electrolux, η οποία παράγει ψυγεία και πλυντήρια πιάτων με άλλα σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Frigidaire και AEG, έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής μέσα στο έτος άνοδο 1,6%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 37,8 δισ. σουηδικές κορώνες. Το 2005 οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 36%.

Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από την SME Direkt προέβλεπαν κατά μέσον όρο, ότι τα καθαρά κέρδη της Electrolux θα διαμορφωνόντουσαν σε 412 εκατ. κορώνες σε πωλήσεις 26.3 δισ. κορώνες.

Τα κέρδη του τριμήνου αυξήθηκαν καθώς η εταιρεία μείωσε τις δαπάνες για τον περιορισμό των θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων στα 451 εκατ. κορώνες. Ο Straaberg σχεδιάζει να εξοικονομήσει έως το 2010, 3,5 δισ. κορώνες, ετησίως.