Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 19:36

Δέσμευση για τα όρια ηλικίας και για την επόμενη τετραετία

«Αυτό που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι ούτε το 2006, ούτε στα προσεχή χρόνια πρέπει να γίνει κάτι που θα αλλάξει κατά τέτοιο τρόπο τους όρους στου συστήματος της ασφάλισης ώστε να διαξιολογείται πρόωρη έξοδος του οποιουδήποτε είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε στον ρ/σ Alpha 98,9 o υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.

Σε ερώτηση του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου ότι ο κ. Γιακουμάτος είπε ότι η δέσμευση για τα όρια ηλικίας ισχύει για αυτή την τετραετία μόνο και όχι για την επόμενη, ο υπουργός απάντησε: «Ακόμα και έτσι να ήταν, που δεν είναι, οι οποιεσδήποτε αλλαγές της επόμενης τετραετίας δεν πρόκειται να θίξουν αυτούς που είτε είναι προ της σύνταξης είτε έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές υπάρξουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το 2008, το 2009, το 2010 κατά τρόπο ήπιο και με μεγάλες μεταβατικές περιόδους πρόκειται να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα από το οποίο ουδείς μα ουδείς εκ των σημερινών εργαζομένων και ειδικότερα αυτών που έχουν προχωρήσει και στην εργασία, δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή του και τα ασφαλιστικά του δικαιώματα να αλλάξουν. Τώρα πιο ξεκάθαρη κυβερνητική θέση για αυτό το θέμα δεν μπορεί να υπάρξει...

Στις αποφάσεις η κυβέρνηση δεν έχει στις προθέσεις της ούτε την αύξηση του ορίου ηλικίας, ούτε μειώσεις συντάξεων ούτε αυξήσεις εισφορών. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Ομως δεν μπορώ να το πω αυτό αν η επόμενη κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα. Μπορώ να μιλήσω για τη ΝΔ».

Σε άλλη ερώτηση αν η δέσμευση για τα όρια ηλικίας θα ισχύσει και για την επόμενη τετραετία τόνισε: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ για άλλους παρά μόνο για τη δική μου κυβέρνηση. Για τη δική μας κυβέρνηση λέω ναι, ναι, ναι».

ρ/σ Alpha 98,9