Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 07:03

Κέρδη σημειώνει ο χρυσός

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε ο χρυσός στην Ασία, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που αύξησαν την ελκυστικότητα των ράβδων του ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν απροσδόκητα την εβδομάδα που πέρασε στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης, στα υψηλότερα επίπεδα μέσα στο έτος. Ο χρυσός, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών τον Μάϊο, για τον λόγο ότι και το πετρέλαιο αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 2,50 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 593,55 δολ. η ουγγιά. Στις 9:38 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 592,05 δολ. η ουγγιά.

Μερίδα επενδυτών αγοράζει χρυσό, όταν αυξάνονται τα έξοδα για πετρέλαιο. Τα συμβόλαια του μετάλλου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 873 δολ. η ουγγιά τον Ιανουάριο του 1980, όταν το κόστος πετρελαίου διπλασιάστηκε σε ένα έτος, ωθώντας στα ύψη τον πληθωρισμό.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 32 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 61,72 δολ., κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 9:38 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 61,64 δολ. το βαρέλι.

Η χθεσινή απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο 5,25%, για τρίτο μήνα, δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο σήμερα στην αγορά, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο έως 5,60 δολ., ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 596,40 δολ. η ουγγιά στο Comex του Nymex. Στις 9:38 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 594,20 δολ. η ουγγιά.