Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA), με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει χθες ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση που του έχει ανατεθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και προχωρά στην επόμενη, στο τέλος της οποίας περί τα 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα διαθέτουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA), με τον ΟΤΕ να ανακοινώνει χθες ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση που του έχει ανατεθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και προχωρά στην επόμενη, στο τέλος της οποίας περί τα 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα διαθέτουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet.
Οι εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone και Wind, οι οποίες επενδύουν στην αναβάθμιση των δικτύων τους στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕΤΤ για το vectoring, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ταυτόχρονα τις νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο, δηλαδή ταχύτητες σύνδεσης 50, 100 και 200 Mbps, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σταδιακά στις περιοχές που οι τρεις εταιρείες θα ολοκληρώνουν το δίκτυο NGA. Αγοράζοντας χονδρική από τους προαναφερόμενους παρόχους αναβαθμισμένες ταχύτητες δύναται να διαθέτουν στους συνδρομητές τους η Forthnet και η Cyta.
Από την πλευρά του ΟΤΕ υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Σε διάστημα μόλις 8 μηνών ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην ΕΕΤΤ. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα με συνολικό μήκος διαδρομής 43.000 χιλιόμετρα (34.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο κορμού και 9.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο πρόσβασης).
Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα φέρει τις οπτικές ίνες σε ακόμη περισσότερες γειτονιές της χώρας, αναβαθμίζοντας 3.000 νέες καμπίνες, καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ η πρότασή του και για την Γ’ φάση του Κανονισμού, με περιθώριο ολοκλήρωσης 23 μήνες. Στο τέλος του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, «υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα. Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ, που κατάφεραν σε χρόνο-ρεκόρ να φέρουν τις οπτικές ίνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπηρετώντας το όραμά μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο με την τεχνολογία».
Οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα 2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον 1,5 δισ. Ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Τελικός στόχος και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).
Σημειώνεται ότι, βάσει των εκτιμήσεων, σε περίπου δύο χρόνια με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλους τους παρόχους θα έχει επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη NGA της τάξεως του 80% (ταχύτητες σύνδεσης τουλάχιστον 100 Mbps). Πρόκειται για ένα πραγματικό τεχνολογικό άλμα για την Ελλάδα, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 460 εκατ. ευρώ, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης και της ενδυνάμωσης των δικτύων νέας γενιάς στην Περιφέρεια.
Για να φθάσουμε σε αυτή την προοπτική, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ουσιαστικά συμφώνησαν με «συντονιστή» την ΕΕΤΤ να αποφευχθεί το φαινόμενο των πολλαπλών δικτύων σε λίγες μόνον περιοχές, τις αποκαλούμενες εμπορικές. Στο τέλος του κύκλου των επενδύσεων αυτών το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση), με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά, και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από τους ανταγωνιστές του.