Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 12:31

Zinifex: Μείωση της παραγωγής το α' τρίμηνο της χρήσης

ΜΕΙΩΣΗ της παραγωγής σε ποσοστό της τάξης του 13% ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου στον κόσμο, Zinifex Ltd., μετά το κλείσιμο ενός από τα χυτήρια της για συντήρηση, στο ορυχείο, Century.

Συνολικά, η παραγωγή ψευδαργύρου και μολύβδου ανήλθε σε 343.250 μετρικούς τόνους το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου από 392.421 τόνους, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, της εταιρείας που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Χθες οι τιμές του ψευδαργύρου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εικάζετο ότι η ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται για τον γαλβανισμό του ατσαλιού, θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά. Η προοπτική για της τιμές του ψευδαργύρου είναι «πολύ θετική», είπε σήμερα η Zinifex.

«Οι τιμές στηρίζονται από τη συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ψευδαργύρου, κυρίως από την Κίνα. Η χαμηλή προμήθεια σε συνδυασμό με την έντονη ζήτηση καταδεικνύουν πολύ θετική προοπτική για τις τιμές του ψευδαργύρου το υπόλοιπο της οικονομικής χρήσης», επεσήμανε η εταιρεία.

Οι μετοχές της Zinifex σημείωσαν άνοδο 38 σεντς, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 14,48 δολ. Αυστραλίας η μία στις 4:10 μ.μ., κατά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Σύδνεϋ. Φέτος, έχουν σημειώσει υπερδιπλάσια άνοδο.

Η παραγωγή ψευδαργύρου στο ορυχείο Century της εταιρείας, μειώθηκε 9,2% το τρίμηνο και του μολύβδου σε ποσοστό 60%, εξ αιτίας του προγραμματισμένου κλεισίματος τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εταιρεία. Το κλείσιμο αυτό ήταν το μεγαλύτερο σε χρονικό διάστημα στην ιστορία της Zinifex.

Η παραγωγή μολύβδου στο χυτήριο στο Pt Pirie, υποχώρησε 50% το τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η παραγωγή ψευδαργύρου μειώθηκε 37%, εξ αιτίας του μοναδικού κλεισίματος της μονάδας μέσα σε 20 χρόνια.

Η παραγωγή ψευδαργύρου στις μονάδες στο Hobart, το Budel και το Clarksville, αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με την εταιρεία.