Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 16:39

Μέτρα κατά της ασυδοσίας στις δαπάνες υγείας των ταμείων

Μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών υγείας στο ασφαλιστικό σύστημα λαμβάνει η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και του υφυπουργού Υγείας Αθανάσιου Γιαννόπουλου, ο διοικητής του ΟΓΑ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, έκανε λόγο για «πάρτι» υπερτιμολογήσεων του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στους κλάδους υγείας των ταμείων, επικαλούμενος την έκθεση ελεγκτών του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χειρουργικά «στενς» που εισάγονται από την Κύπρο με κόστος 2,5 χιλιάδες ευρώ και φθάνουν να πωλούνται στα νοσοκομεία με τιμή 9,5 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι το «πάρτι» στους κλάδους υγείας είναι πλέον παρελθόν και υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα μέσω της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για περιορισμό των δαπανών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος σημείωσε ότι οι φαρμακοβιομήχανοι θα υποχρεωθούν να επιστρέφουν το 4% των εσόδων από την πώληση φαρμάκων στα ταμεία, κάτι που, όπως εκτίμησε, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση των πόρων των ταμείων. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μείωση κατά 20% των τιμών σε 200 φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα.

Ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των δαπανών, που προωθείται, καθώς και στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα καθορίζει τον αριθμό "στενς" ανά καρδιοπαθή στα νοσοκομεία, ώστε να ελεγχθεί η συγκεκριμένη δαπάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία, οι δαπάνες υγείας αυξάνουν με ρυθμό 22% ετησίως, ενώ στο ΙΚΑ το έλλειμμα του κλάδου υγείας φθάνει τα 950 εκατ. ευρώ ετησίως.