Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.
Όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπήρχαν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνησή του ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή συμφωνία για αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, με το τίμημα να φτάνει τα 2,4 δισ. δολάρια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε πως ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ για ανακούφιση τους χρέους.
Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «ιδιαίτερο άνθρωπο». «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος», είπε. Τόνισε επίσης ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας.
Επεσήμανε επιπλέον ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή». «Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί», συμπλήρωσε.
«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του TAP, του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο κ. Τραμπ.
Αλ. Τσίπρας: Στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. «Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»,
Ερωτηθείς για δήλωσή του προ των Αμερικανικών εκλογών, όταν είχε σημειώσει -αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ- πως ελπίζει «αυτό το κακό να μην μας συμβεί», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσέγγισή του στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολική αλλά είναι για καλό». «Σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τραμπ, επιθυμούν να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.
Χαριτολογώντας, ο κ. Τραμπ σχολίασε πως «αυτό έπρεπε να το είχα ακούσει προτού μιλήσω», συμπληρώνοντας πως πολλοί ηγέτες ξένων χωρών ήταν επιφυλακτικοί πριν αναλάβει εκείνος την προεδρία των ΗΠΑ.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσει τον ρόλο της. Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».
Ερωτηθείς για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ