Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 07:02

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση, καθώς φαίνεται ότι τα αποθέματά του πριν από τον χειμώνα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, είναι αρκετά.

Η επιστροφή στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση στο 11% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις της Weather Derivatives και 30% χαμηλότερα από την προηγούμενη ημέρα. Πτωτικά κινήθηκε επίσης το πετρέλαιο, καθώς αμφιβολία υπάρχει για το εάν ο ΟΠΕΚ μπορεί να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 60,47 δολ. το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 9:40 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησαν 1,40 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 60,36 δολ. το βαρέλι χθες, περιορίζοντα κατά το ήμισυ τα κέρδη που σημείωσε την προηγούμενη ημέρα.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 61,40 δολ. το βαρέλι στις 25 Οκτωβρίου, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος προθεσμιακών συμβολαίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας που έδειξε ότι τα αποθέματα αργού, μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκα στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών.

Η μείωση άφησε τα αποθέματα 12% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο. Το Louisiana Offshore Oil Port, ο μεγαλύτερος σταθμός εισαγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, έκλεισε για μια ημέρα την εβδομάδα που πέρασε.

Το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, σημείωσε άνοδο 24 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 61,01 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.