Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 07:17

ICBC: Ανοδος των μετοχών μετά την διάθεση ύψους 19,1 δισ. δολ.

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκαν οι μετοχές της Ιndustrial & Commercial Bank of China Ltd., κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στον κόσμο, αυξάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κατά περίπου 11 δισ. δολ., καθιστώντας την, την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο.

Οι μετοχές της ICBC, σημείωσαν άνοδο 8%, φθάνοντας στα 3,37 γιουάν, στις 10:58 π.μ. στη Σαγκάη, από 3,12 γιουάν, την τιμή πώλησής τους. Οι μετοχές της ICBC, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν άνοδο 16%, φθάνοντας στα 3,55 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία από τα 3,07 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, κατά τη δημόσια εγγραφή.

Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου και του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-shing και της κρατικής Government of Singapore Investment Corp., επεδίωξαν περισσότερα από 500 δισ. δολ. ΗΠΑ της τράπεζας που εδρεύει στο Πεκίνο ή 26 φορές περισσότερο της προσφοράς της. Πιστεύουν ότι η πελατειακή βάση της ICBC, μεγαλύτερη του πληθυσμού της Ρωσίας, θα βοηθήσει στην απόδοση υψηλότερων κερδών, μεγαλύτερων των ξένων ανταγωνιστριών της, όπως της Bank of America Corp. και της HSBC Holdings Plc.

Η ICBC ενδέχεται να έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της μεταξύ των πέντε κινεζικών τραπεζών που διέθεσαν μετοχές στο Χονγκ Κονγκ. Οι μετοχές της China Merchants Bank Co., σημείωσαν άνοδο 25% την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, τον μήνα που πέρασε. Οι μετοχές της Bank of China κέρδισαν 15% την πρώτη ημέρα, της Bank of Communications άνοδο 13%, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους οι μετοχές της China Construction Bank.

Η ICBC, που κατέχει το 17% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 5,2 τρισ. δολ. της Κίνας, πούλησε 35,4 δισ. μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας πώλησης σε επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ και 13 δισ. μετοχές στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Η προσφορά μετοχών αξίας 19,1 δισ. δολ., υπερέβη την προσφορά των 18,4 δισ. δολ., που άντλησε από την πώληση μετοχών το 1998 η NTT DoCoMo.