Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 09:47

Market beat: Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου εξαρτάται από την τάση των Τραπεζών

Οι αγορές στην Ασία χτύπησαν υψηλά δεκαετίας και το πετρέλαιο ανέβηκε σε υψηλά εξαμήνου με τους επενδυτές να προσέχουν τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Το ευρώ υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1,1799 δολάρια και ήταν έτοιμο για την τρίτη ημέρα των απωλειών από τις ανησυχίες για την ευρωζώνη, αφού ένας πολύ συντηρητικός ηγέτης στην Αυστρία εξασφάλισε τη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές το Σαββατοκύριακο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι αγορές στην Ασία χτύπησαν υψηλά δεκαετίας και το πετρέλαιο ανέβηκε σε υψηλά εξαμήνου με τους επενδυτές να προσέχουν τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Το ευρώ υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1,1799 δολάρια και ήταν έτοιμο για την τρίτη ημέρα των απωλειών από τις ανησυχίες για την ευρωζώνη, αφού ένας πολύ συντηρητικός ηγέτης στην Αυστρία εξασφάλισε τη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές το Σαββατοκύριακο. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προετοιμάζεται για επίπονες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού καθώς το κόμμα της υπέστη μια ήττα από τους σοσιαλδημοκράτες σε ψηφοφορία στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουίγκδημοντ, έχει προθεσμία μέχρι τις 08:00 GMT σήμερα να διευκρινίσει εάν ζητά την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, ενώ η Μαδρίτη απειλεί με επιστροφή στην άμεση κυριαρχία αν η στάση του παραμένει διφορούμενη. Είναι σαφής η ανάμιξη των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη στο σχηματισμό των επενδυτικών αποφάσεων σήμερα και στην εβδομάδα ολόκληρη.

Καλά κάνουν οι αναλυτές και μετρούν τους όγκους με τους οποίους οι θεσμικοί οδήγησαν την πρόσφατη πτώση στο ΧΑ. Θέλουν να τους συγκρίνουν με αυτούς που πιθανά θα οδηγήσουν στην άνοδο του μέσου όρου, στο άμεσο μέλλον. Για να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση των αντοχών που θα έχουν οι τιμές των μετοχών που πιθανά κατακτηθούν. Αυτή η διαδικασία, από μόνη της, υπογραμμίζει την αρνητική προδιάθεση που προκλήθηκε από την αλυσίδα των πτωτικών εβδομάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Καλά κάνουν επίσης που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην πορεία του τραπεζικού δείκτη, γιατί εκείνος καθορίζει το κλίμα των συναλλαγών ανά σύνοδο, καλώς ή κακώς. Οι αγοραίοι, αν και επαγγελματίες με άριστο τεχνικό εξοπλισμό και ροή πληροφοριών πλουσιότερη από των ιδιωτών, στηρίχθηκαν στις φήμες γύρω από την κατάσταση των ισολογισμών τους και τις πίεσαν επιλεκτικά αρχικά και κατόπιν γενικευμένα. Το φόβητρο άκουγε στο όνομα… «AQR» Asset Quality Review. Στα ελληνικά είναι η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.

Πόσο φορτισμένο ήταν στις εκτιμήσεις τους το περίφημο AQR, το μάθαμε αργότερα, από τους θεσμικούς του εξωτερικού. Αυτοί ξεκίνησαν το ξεφόρτωμα από τα μέσα Ιουλίου. Σχετιζότανε με πιθανές ανάγκες άντλησης κεφαλαίων από τις Τράπεζες που αθροιστικά εκτιμούσαν, όπως δηλώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου, πως θα ανέλθουν στα 5 ως 10 δις ευρώ. Τελικά το ΔΝΤ υποχώρησε από το αίτημά του για AQR μετά από την πρόταση των ευρωπαίων, να εξεταστούν λεπτομερέστερα κατά το stress test που διεξάγεται από την ΕΚΤ -έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο- προκαθορισμένα πεδία. Αυτά σχετίζονται κύρια με το ζέον πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Οι ενέργειες των διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών τους επόμενους μήνες αποκτούν εξ αυτού ιδιαίτερη σημαντικότητα για τους θεσμικούς.

Η νευρικότητα συνεπώς δεν έχει εύκολο δρόμο για να απομακρυνθεί από την αγορά μας. Γιατί στο σίριαλ των τραπεζών που αποκτά μια πιο σαφή μορφή, χρειάζεται να προστεθούν οι πιθανές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που τις υποστηρίζει η… παράδοση στη σχέση της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς. Αλλά και οι ειδήσεις γύρω από τα προβλήματα που διαρκώς ξεπροβάλουν στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ακόμα οι αγοραίοι δεν έχουν ορατότητα για όσα θα συμβούν μετά τη λήξη του τελευταίου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018. Ήδη ορισμένοι ιθύνοντες των Βρυξελλών υπογράμμιζαν, ότι δεν αρκούν οι εκδόσεις ομολόγων και χρειάζεται μια γενικότερη στροφή της πραγματικής οικονομίας που θα έδινε βιωσιμότητα στα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά επιτεύγματα.

Από τις τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών αποκαλύπτεται η διάθεση για προσφυγή σε τεχνικά δεδομένα τις επόμενες μέρες, ως «φάρμακο», έναντι της μεταβλητότητας των διαθέσεων των ξένων ισχυρών θεσμικών. Ήταν θετική τελικά η προεξόφληση των αποτελεσμάτων της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής πλευράς στις ΗΠΑ και έφερε το +9,49% του Τραπεζικού δείκτη στη βδομάδα. Όπως  και αν πρόκυψε αυτό, δεν περνάει απαρατήρητη η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο στις μετοχές του αδύναμου κρίκου, που παραμένει ωστόσο, κεντρικός διαμορφωτής των τιμών των βασικών δεικτών.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ιθύνοντες και επενδυτές αφομοιώνουν τη νέα πραγματικότητα

Τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστήριξαν χλιαρά την θέση για μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία, ενώ παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματά της. Αφού είναι αντιμέτωπη με τον υποτονικό πληθωρισμό, τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και την ανομοιογένεια στην κατά τόπους ανάκαμψη, παράγοντες που συννεφιάζουν τις προοπτικές της. Οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν πλέον λιγότερη «δύναμη πυρός» και αρκετές επιδιώκουν την έξοδο από τα μέτρα τόνωσης που υιοθέτησαν λόγω των κρίσεων. Τα μέλη του ΔΝΤ ανανέωσαν επίσης τις προτροπές για αποτελεσματικότερη φορολογική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διευκόλυναν περισσότερο την εδραίωση της ανάκαμψης, τώρα που οι χειρότερες ημέρες της οικονομικής καταιγίδας έχουν περάσει.

Το ΔΝΤ προτρέπει

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε δύσκολες στιγμές, θα ήταν πολύ πιο εύκολα εφαρμόσιμες στις καλύτερες στιγμές, επειδή οι προοπτικές είναι καλύτερες», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, κ. Christine Lagarde, στους δημοσιογράφους το Σάββατο. Ένα ανακοινωθέν από τη Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή (IMFC), ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική άνοδος, η οποία προήλθε από την ανάκαμψη των επενδύσεων, του εμπορίου και της παραγωγής, βελτίωσε τις προοπτικές. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη "δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί" με τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο και με ασθενή πιθανή ανάπτυξη σε πολλές χώρες. Οι οικονομικοί ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προειδοποίησαν επίσης ότι, ενώ οι οικονομίες είχαν βελτιωθεί σε πολλές χώρες, υπήρχαν πολίτες που είχαν μείνει πίσω.

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi δήλωσε: Οι μισθοί και ο πληθωρισμός στη ζώνη ευρώ των 19 χωρών θα αυξηθούν τελικά, αλλά πιο αργά από ό, τι προηγουμένως. Απαιτώντας συνεχή υπομονή από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής. Η αύξηση των μισθών δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας για αρκετούς λόγους, αλλά η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι οι αγορές εργασίας και όχι μια διαρθρωτική αλλαγή στη φύση του πληθωρισμού είναι ο κύριος ένοχος πίσω από τις χαμηλές αμοιβές.

Αφού η ΕΚΤ πολέμησε τον χαμηλό πληθωρισμό εδώ και χρόνια, οφείλει να αποφασίσει, κατά τη συνάντησή της στις 26 Οκτωβρίου, εάν θα παρατείνει τα προγράμματα αναθέρμανσης, αφού χρειάζεται να συμβιβάσει την σχετικά ταχεία οικονομική ανάπτυξη με τις χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις. Έχει κρατήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος για χρόνια και έχει ήδη αγοράσει ομόλογα αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, για να μειώσει το κόστος δανεισμού και να προκαλέσει αύξηση στις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο Draghi δεν δέχθηκε ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολές στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και υποστήριξε ότι οι λίγες φούσκες που παρατηρήθηκαν ήδη, ιδιαίτερα στις αγορές εμπορικών ακινήτων, πρέπει να καταπολεμηθούν με μακροοικονομικά προληπτικά εργαλεία και όχι με νομισματική πολιτική. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι μια «ανοργάνωτη» διόρθωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των μετοχών, συγκαταλέγεται στους κύριους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Νέα ρεκόρ στην Wall Street

Οι μετοχές στις ΗΠΑ κατέγραψαν ρεκόρ την Πέμπτη, καθώς η Wall Street αξιολόγησε τα κέρδη από ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα. Αλλά ο Dow τελείωσε 31 μονάδες χαμηλότερα, μετά από νέα εγγραφή ρεκόρ υψηλών ενδοσυνεδριακά. Ο Nasdaq εμφάνισε νέο ρεκόρ προτού κλείσει κατά -0,18% χαμηλότερα. Ο S & P 500 υποχώρησε -0,17% μετά από ένα υψηλό όλων των εποχών.

Η JPMorgan Chase ανέφερε κέρδη και έσοδα του τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο τραπεζικός γίγαντας, ωστόσο, ανέφερε όμως και μείωση κατά 27% σε ετήσια βάση των εσόδων από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος. Η Citigroup παρουσίασε επίσης καλύτερα τριμηνιαία αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, λόγω της αύξησης της παγκόσμιας δραστηριότητας στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Ο Bruce McCain, επικεφαλής επί της επενδυτικής στρατηγικής της Key Private Bank, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος ανακοίνωσης κερδών έχει ξεκινήσει καλά. «Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ό, τι ήταν στο παρελθόν, και αυτό αντανακλάται στην περίοδο δημοσίευσης της κερδοφορίας».

Οι κλάδοι μετοχών που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την οικονομική ανάπτυξη, πρόσφατα οδήγησαν το ράλι της αγοράς και είναι έτοιμοι να κρατήσουν τα ηνία. Μόνο που θα πρέπει να εμφανιστούν περαιτέρω σημάδια επέκτασης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι εν λόγω τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, του S & P 500 σημείωσαν το Σεπτέμβριο άνοδο 1,9%. Αυτοί οι τομείς είχαν προηγουμένως υστερήσει σε σχέση με το δείκτη που έχει φτάσει το 14% φέτος, ενώ καλλιεργείται σταθερή διάθεση για αναζήτηση νεότερων υψηλών επιπέδων. Αντίθετα, οι μετοχές της τεχνολογίας και των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης, των οποίων τα κέρδη είναι περισσότερο ανθεκτικά από τους ισχύοντες οικονομικούς κύκλους, οδήγησαν το ράλι του 2017. Το ερώτημα για τους επενδυτές μετοχών είναι τώρα: Ήταν ο Σεπτέμβριος απλώς μια περίοδος κάλυψης των καθυστερημένων κυκλικών κλάδων ή μπορεί μια οικονομική άνοδος να στηρίξει με αυτούς πλέον μια ανοδική σταθερή πορεία;

Την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η τρίτη τριμηνιαία περίοδος των εταιρικών κερδών ξεκινάει με μεγάλη ταχύτητα, θα μετρήσουν οι ανακοινώσεις βιομηχανικών συγκροτημάτων όπως η General Electric και η Honeywell International, των σιδηροδρόμων CSX Corp και Kansas City Southern και της χαλυβουργίας Nucor Corp που θα υποδηλώσουν την υγεία της οικονομίας.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2553,17 μονάδες, είχε επίδοση +0,15% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +14,04%. Ο Dow, με μεταβολή +0,43%, έκλεισε στις 22.871,72 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +15,73%. Ο S&P400 κέρδισε +0,02% με επίδοση στο 2017 +9,53%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,50%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +10,72%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,24%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +22,71%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +2,45%, στα 1306,10 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +13,38%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε +3,71%. Στο 2017 χάνει -4,58%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,17% στη βδομάδα και κερδίζει πλέον στο 2017 +5,50%. Ο DAX κέρδισε +0,28%, με απόδοση στο 2017 +13,16%, αντίθετα ο CAC έπεσε -0,15%, με απόδοση +10,07% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,71% και στο 2017 απέδωσε +9,69%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,09% στο 2017 κερδίζει +16,53%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,23%, στο 2017 κερδίζει +27,83%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -0,64%, έχει επίδοση στο 2017 +9,51%.

Ο Nikkei, με μεταβολή +2,24%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +10,68%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,64%  και επίδοση για το 2017 +22,07%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,94%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +21,81%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε οριακά +0,06% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +29,44%. Άνοδο +0,48% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +9,24%. 

Τα γιατί της παγκόσμιας άνθισης

Η Γερμανία και η Νότια Κορέα ξεχωρίζουν ως δύο χώρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν κατά 17,1% από μήνα σε μήνα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, σε επίπεδα ρεκόρ ύψους 691 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δείχνει έντονα ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να επιταχύνεται. Ο γερμανικός δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο 3,6% σε μηνιαία βάση κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε ρεκόρ υψηλών. Οδήγησαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,3% από μήνα σε μήνα και 9,1% σε ετήσια βάση. Ιδιαίτερα ισχυρές ήταν οι παραγγελίες εκτός της Ευρωζώνης. Αυξήθηκαν 7,7% σε μηνιαία βάση και 14,2% σε ετήσια. Στον Γερμανικό μεταπρατικό τομέα, επίσης, σημειώθηκαν νέα ρεκόρ. Το σύνολο (εξαιρουμένων των κατασκευών) αυξήθηκε κατά 3,0% m / m και 4,7% ετησίως. Η καθαρά βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 3,2% και 5,3% σε ετήσια βάση.

Η απάντηση στο γιατί τώρα, έχει τα ακόλουθα σκέλη: Η παγκόσμια νομισματική πολιτική παραμένει εξαιρετικά υπέρ της διευκόλυνσης στην ρευστότητα. Τα κινεζικά τραπεζικά δάνεια είναι σε υψηλά επίπεδα. Η μείωση κατά 50% των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 είναι ένα μεγάλη απροσδόκητη βοηθητική πραγματικότητα. Η μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η παγκόσμια αγορά μετοχών παρέχει την αίσθηση του πλούτου που έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Τα γερμανικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την παγκόσμια έκρηξη. Υποστηρίζουν επίσης την αντίληψη ότι το κύμα μετανάστευσης που σημειώθηκε στη Γερμανία κατά τα έτη 2015 και 2016 έχει ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση. Οι παραγγελίες εγχώριων καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 5,9% m / m τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Η βιομηχανική παραγωγή καταναλωτικών αγαθών ήταν εξαιρετικά ισχυρή, με άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση.

ΧΑ

Οι  Τράπεζες έσπασαν την πτωτική αλυσίδα

Από την Παρασκευή 6/10, η αγορά εμφάνισε δείγματα διάθεσης για αναστροφή της τάσης, αν και δεν ήταν απολύτως πειστικά. Όμως, οι βασικοί δείκτες τότε έκλεισαν ανοδικά  και τη Δευτέρα, στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας προ της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, ο ΓΔ σκαρφάλωσε κατά +0,62%. Υπό την αιγίδα των Τραπεζών, καθώς με τζίρο λίγο κάτω από 39 εκατ. ευρώ, ο δείκτης τους κέρδισε +2,48%, ωθώντας τον 26άρη κατά +1,10%. Η σύνοδος της Τρίτης έγινε η τρίτη στη σειρά ανοδική, φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τη σύνοδο στις 10 Αυγούστου. Τότε ολοκληρώθηκε μια αλυσίδα οκτώ ανοδικών συνόδων και έκτοτε, οι ανοδικές συνεδριάσεις στη σειρά σταματούσαν το πολύ στις δύο. Ο τζίρος ανέβηκε πάνω από τα 43 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά +0,65%, ενώ το +2,88% του Τραπεζικού δείκτη ώθησε τον 26άρη κατά +0,77%. Ο μέσος όρος κάθισε στις 755 μονάδες, ο 26άρης στις 1984,7 και ακόμα, τα μέγιστα στην τελευταία σύνοδο του Σεπτεμβρίου (28/9) στις 762 και στις 2007,3 μονάδες αντίστοιχα, δεν τα είχαν προσεγγίσει οι βασικοί δείκτες στις 10 Οκτωβρίου.

Η σύνοδος της Τετάρτης προκάλεσε μια ελεγχόμενη διόρθωση και κατά συνέπεια δεν θεωρήθηκε απειλή, αλλά απαραίτητο συμπλήρωμα στη διαδικασία ανατροπής μιας καθόδου, που οι διαστάσεις και η διάρκειά της, είχαν τρομάξει τους λιγοστούς αισιόδοξους επενδυτές του δευτέρου εξαμήνου. Ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 750 μονάδες με απώλειες -0,85%, με τον 26άρη στις 1970,8 και πτώση -0,70%, ενώ ο Τραπεζικός έχασε -1,67% και ο τζίρος πλησίασε τα 41 εκατ. ευρώ. Οι δυο τελευταίες συνεδρίες ξεκαθάρισαν το κλίμα και έκαναν το φινάλε μια ανοδικής εβδομάδας, βάλσαμο στις πληγές των ιδιωτών επενδυτών. Αφού την Πέμπτη, μειώθηκε το πτωτικό αποτέλεσμα της προηγούμενης με τζίρο κοντά στα 39 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή, με το δείκτη των    Τραπεζών στο +3,82% μετά από άνοδο της Πέμπτης +1,73%, ο ΓΔ  έκλεισε στις 761,35 από 751,35 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 2006,18 από 1978,28 με μεταβολή +1,41%. Στην τελευταία δε σύνοδο, τα ανώτερα μέρας χτύπησαν τιμές ψηλότερα από εκείνες που ίσχυαν ως οροφή από τις 28/9. Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,518 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας το μέσο τζίρο της ανοδικής εβδομάδας που όμως περιορίστηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ.

Με το +2,12% για τον ΓΔ και το +2,99% σαν εβδομαδιαίες μεταβολές, ο Οκτώβριος έγινε αυτό που συνήθως είναι, όταν ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα πτωτικός. Δηλαδή κατέστη ανοδικός, έστω και οριακά για τον ΓΔ (+0,76% στο πρώτο του μισό) ενώ ο 26άρης κερδίζει +1,29% και ο FTSEM έχει τη μικρότερη άνοδο +0,21%. Η εβδομάδα στους επιμέρους τίτλους του 26άρη, που όπως πάντα συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου, επιφύλαξε δυο πρόσωπα. Για δεκαπέντε ήταν πενθήμερο χωρίς απώλειες και ήταν πτωτικό για ένδεκα, εκ των οποίων οκτώ έχασαν από -1,0% ως -3,6%. Αυτές που πήγαν υπολογίσιμα κόντρα στο ανοδικό ρεύμα ήταν, η ΑΡΑΙΓ με πτώση -3,58% και επίδοση τον τρέχοντα μήνα -0,25%,  ΦΡΛΚ με -3,23% και -8,16% τον Οκτώβριο, ΤΙΤΚ -2,75% στη βδομάδα και -1,03% στο μήνα, ΦΦΓΚΡΠ -2,38% και -4,08% τον Οκτ., ΜΠΕΛΑ -1,65% και +2,22% τον Οκτ., ΛΑΜΔΑ -1,62% και -2,20% τον Οκτ., ΓΡΙΒ -1,11% και +2,30% τον Οκτ., και ΟΛΠ -1,07% και -2,06% τον Οκτ. Η πρώτη παρατήρηση είναι πως οι πτωτικές του μήνα ήταν σε αυτές που πιέστηκαν ιδιαίτερα στη βδομάδα, με δύο μόνο εξαιρέσεις και άρα η ορμή των τιμών καθορίζει τη στάση των θεσμικών στις μετοχές εκτός των Τραπεζικών blue chip. Οι υπόλοιπες πτωτικές του 26άρη είχαν μικρές απώλειες και ήταν οι ΑΔΜΗΕ -0,53% και +2,72% τον Οκτ., ΒΙΟ -0,32% και +4,71% τον Οκτ., και ΟΤΕ -0,10% και -0,39% στο μήνα.

Στον αντίποδα συναντάμε τα blue chip με άνοδο καλύτερη των βασικών δεικτών που είναι οκτώ με όλες τις τράπεζες σε αυτές ήτοι: ΑΛΦΑ +12,10% και +5,39% στο μήνα, ΠΕΙΡ +10,92% και -8,97% στο μήνα, ΕΤΕ +10,66% και +4,88% στο μήνα, ΑΤΤ +7,84% και -12,70% στο μήνα, ΔΕΗ +4,69% και +1,01% στο μήνα, ΟΠΑΠ +3,28% και +2,12% τον Οκτ., ΕΕΕ +3,21% και +3,57% τον Οκτ., ΕΥΡΩΒ +2,94% και -1,60% τον τρέχοντα μήνα. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην εβδομάδα πριν από εκείνη της εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε διατήρηση στους όγκους των options του 26άρη και πτώση σε αυτούς των ΣΜΕ, καθώς υποχώρησαν στην υποκείμενη αγορά επίσης. Η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα Τραπεζικά blue chip, επηρέασε θετικά τους traders. Ο FTSE26 κατέληξε στις 2006,18 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή +2,99%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, διαμορφώθηκαν σε 5230 αρκετά χαμηλότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 4653 συμβόλαια. Ο μέσος όγκος της σειράς Οκτωβρίου ήταν 789 συμβόλαια, με 3752 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Οκτωβρίου, ορίστηκε στις 2010,75 μονάδες, με προ-πορεία έναντι του 26άρη  πάνω από 4,5 μονάδες. Διακινήθηκαν 1286 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου, με μέσο όγκο 257 ΣΜΕ και 901 ανοικτές θέσεις, με εκκαθάριση στις 2009,50.

Με το +2,12% για τον ΓΔ και το +2,99% σαν εβδομαδιαίες μεταβολές, ο Οκτώβριος έγινε αυτό που συνήθως είναι, όταν ο Σεπτέμβριος είναι ιδιαίτερα πτωτικός. Δηλαδή κατέστη ανοδικός, έστω και οριακά για τον ΓΔ (+0,76% στο πρώτο του μισό) ενώ ο 26άρης κερδίζει +1,29% και ο FTSEM έχει τη μικρότερη άνοδο +0,21%.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε για τους δείκτες που ενδιαφέρουν τους traders στα παράγωγα: «Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η σθεναρή στήριξη του επιπέδου των 1947 μονάδων στις τελευταίες εκτεταμένες ρευστοποιήσεις δείχνει να φέρνει αποτελέσματα για τους αμυνόμενους "Bulls" λειαίνοντας το έδαφος για την αρπαγή των 2000 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η επίτευξη ενός ικανοποιητικού τζίρου συναλλαγών μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια ανοδική κίνηση προς το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης των 2050 μονάδων.

Ως θετική θα χαρακτηρίζαμε τη βραχυχρόνια διαγραμματική φυγή του Τραπεζικού Δείκτη από το τέλμα της περιοχής των 760 με 740 μονάδων. Μένει τώρα να δούμε τη συμπεριφορά του μέσα στη ζώνη ανοδικής αναχαίτισης των 820 με 800 μονάδων. Νικηφόρο πέρασμα από τις 820 μονάδες θα ανοίξει το πεδίο για τουλάχιστον 100 ανοδικές μονάδες, καθώς η επόμενη αξιοπρεπής αντίσταση εντοπίζεται στις 912 μονάδες».
Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές προχώρησαν σήμερα Δευτέρα 16/10 σε ένα υψηλό δεκαετίας, ενώ τα futures του πετρελαίου των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο έως το μέγιστο για το εξάμηνο, καθώς οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των κουρδικών δυνάμεων απειλούσαν την προσφορά στο καύσιμο.

Οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν να κινούνται τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα πετρελαϊκά πεδία που κρατούν οι μαχητές Κουρδικής Πεσμάντζας κοντά στην πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ. Σε απάντηση, το αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,9% φθάνοντας στα 51,92 δολάρια το βαρέλι, αρκετά κοντά στα 52,85 δολάρια που άγγιξε στα τέλη του προηγούμενου μήνα και ήταν επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από τον Απρίλιο. Το Brent σημείωσε άνοδο 1,2% στα 57,88 δολάρια το βαρέλι.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας κέρδισε για πέμπτη μέρα στη σειρά φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας χτύπησε με άνοδο +0,47% για έκτη μέρα στη σειρά φθάνοντας σε επίπεδο που δεν είχε εμφανιστεί από το Νοέμβριο του 1996. Οι μετοχές της Αυστραλίας επέκτειναν τη ανοδική σειρά σε μια τέταρτη σύνοδο κερδών κατά 0,56%, ενώ ο Shanghai Composite Index σημείωνε άνοδο 0,1% αλλά έκλεισε στο -0,20%.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες με επίμονες τις μετριοπαθείς αναγνώσεις, ανησυχώντας τους επενδυτές για το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σφίγγει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της με απροσδιόριστο ρυθμό. Ο υποκείμενος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση έστειλε τις τιμές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ψηλότερα με την απόδοση των 10ετών ομολόγων στο 2,29% έναντι 2,40% την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές μείωσαν σιωπηρά την πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο με ένα καλάθι νομισμάτων, ήταν σταθερότερος στο 93,207. Αγόραζε 112,04 γιεν.

Το ευρώ υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1,1799 δολάρια και ήταν έτοιμο για την τρίτη ημέρα των απωλειών από τις ανησυχίες για την ευρωζώνη, αφού ένας πολύ συντηρητικός ηγέτης στην Αυστρία εξασφάλισε τη νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές το Σαββατοκύριακο.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός κυμάνθηκε κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων στα 1.301,65 δολάρια η ουγκιά.