Σοβαρές τροποποιήσεις που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του νόμου Κατσέλη ως ασύλου για στρατηγικούς κακοπληρωτές θα ζητήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της επανεξέτασης του νόμου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νένας Μαλλιάρα
[email protected]
Σοβαρές τροποποιήσεις που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του νόμου Κατσέλη ως ασύλου για στρατηγικούς κακοπληρωτές θα ζητήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της επανεξέτασης του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που έχουν με το υπουργείο Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν το ζήτημα της προστασίας που παρέχει ο νόμος άπαξ και υποβληθεί η αίτηση ένταξης. Από το στάδιο αυτό και μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση του δανειολήπτη, καθίσταται αδύνατη για τις τράπεζες η επιβολή οποιουδήποτε μέσου είσπραξης της οφειλής, βάζοντας στο «απυρόβλητο» τον δανειολήπτη, ανεξαρτήτως της πραγματικής αδυναμίας του να εξυπηρετήσει το χρέος του.
Οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις βελτιώσεις στον νόμο στα τέλη του μήνα.
Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου έθεσαν το ζήτημα της κάλυψης που παρέχει ο νόμος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
4 στις 10 αιτήσεις απορρίπτονται
Ειδικότερα, οι τράπεζες ζήτησαν η υποβολή της αίτησης για ένταξη στον νόμο να μην προσφέρει το «ακαταδίωκτο» στους οφειλέτες εκείνους που θα κριθεί ότι έχουν την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση για να συνεχίσουν να καταβάλλουν δόσεις του δανείου τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Και αυτό, διότι με την ισχύουσα πρακτική του νόμου, όπως ανέφεραν στον υπουργό Οικονομίας, οι καταβολές αναστέλλονται επί χρόνια μέχρι να υπάρξει η δικαστική απόφαση για την αίτηση του δανειολήπτη, σωρεύοντας επιπλέον μη εξυπηρετούμενο χρέος στις τράπεζες.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στα δικαστήρια απορρίπτονται οι 4 στις 10 αιτήσεις που υποβάλλονται για ένταξη στον νόμο.
Με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες πρότειναν ο «φραγμός» στους αιτούντες την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη να μπει με την αρωγή της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και αυτό διότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού έχει τις υποδομές για την παροχή όλων των στοιχείων σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών που εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νόμου 4469.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι προς την κατεύθυνση της απομόνωσης των στρατηγικών κακοπληρωτών του νόμου Κατσέλη θα βοηθήσει και η επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων. Γενικά, στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσουν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί, από 150.000 σήμερα, σε λιγότερες από 30.000.
20 δισ. υπό τον νόμο Κατσέλη
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη βρίσκονται δάνεια 20 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των «κόκκινων» δανείων. Αυτά είναι σε αναλογία 95% καταναλωτικά και στεγαστικά και το υπόλοιπο 5% μικρά επαγγελματικά. Μέσα σε αυτά τα 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, δάνεια ύψους 5 δισ. αφορούν δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και δεν το πράττουν εκμεταλλευόμενοι το πλαίσιο προστασίας που παρέχει ο νόμος.
Η ΤτΕ, στην τελευταία έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, επεσήμανε ως αξιοσημείωτο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία και το οποίο ανέρχεται στο 15% του συνόλου των χαρτοφυλακίων. Στο δε στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, το ποσοστό ξεπερνά το 30%.
Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
Οι βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη (3869/2010) που αναθεωρήθηκε με τον ν. 4336/2015 (ν. Σταθάκη) θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει στο τέλος του 2018, εκτιμάται ότι συζήτηση για τυχόν παράταση μπορεί να υπάρξει κοντά στη λήξη της προθεσμίας και όχι νωρίτερα.