Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση χωρίς καθυστέρηση καθώς κάτι τέτοιο θα τροφοδοτούσε νέο κύκλο αβεβαιότητας υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες.
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση η τρίτη αξιολόγηση καθώς κάτι τέτοιο θα τροφοδοτούσε νέο κύκλο αβεβαιότητας που θα οδηγούσε σε αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, την καθυστέρηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και θα δυσχέραινε την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, υπογραμμίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οικονομική ανάκαμψη και η επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποδειχθούν βραχύβιες.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse, ο κ. Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ύπαρξη εξωτερικών κινδύνων που συνδέονται με την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και την πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. «Υφίστανται επίσης σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αυξήσουν την απροθυμία των διεθνών επενδυτών να αναλάβουν κινδύνους, καθώς και να προκαλέσουν όξυνση της προσφυγικής κρίσης» πρόσθεσε.
Θετικές ευκαιρίες
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν και θετικές ευκαιρίες, που σχετίζονται με την ένταξη των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), η οποία θα βελτιώσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη και θα διαμορφώσει ευνοϊκότερες οικονομικές προοπτικές από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος.
Προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2017-2019
Για το 2017 συνολικά, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου. Για το 2018 και το 2019, ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.
Σημείωσε ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει μπροστά της πέρα από τους κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας, και ορισμένες μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι θετικές προοπτικές.
Ειδικότερα:
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, παρά την πρόοδο η Ελλάδα σε διάφορους τομείς, με βάση ορισμένους ποιοτικούς δείκτες που αντανακλούν το επιχειρηματικό περιβάλλον η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις επειγόντως ώστε να μην υπονομεύσουν την ανάκαμψη που έχει ήδη ξεκινήσει και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ενθάρρυνση επενδύσεων: Υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Χρέος: Σημείωσε την ανάγκη να αναληφθούν αποφασιστικές και συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, υπάρχει επίσης ένα ισχυρό επιχείρημα για μια πιο ρεαλιστική προσαρμογή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.