Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η πρόσκληση για τον δεύτερο κύκλο υποβολής προτάσεων προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο και ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η πρόσκληση για τον δεύτερο κύκλο υποβολής προτάσεων προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο και ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι η διυπουργικό για τις επενδύσεις έχει στόχο την επιτάχυνση μεγάλων σχεδίων και ήδη έχουν ξεμπλοκάρει επενδύσεις άνω των 670 εκατ.
Αναφερόμενος στο ταξίδι στις ΗΠΑ τόνισε ότι την Τετάρτη μεταβαίνει υπουργικό κλιμάκιο για να παρουσιάσει σε επενδυτές, funds και τράπεζες τους στόχους και τα μέσα υλοποίησης που προσφέρει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Το ταξίδι στις ΗΠΑ όπως είπε ο κ. Χαρίτσης πραγματοποιείται, στο πλαίσιο αποστολής για τις συνεδρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και για επαφές και παρουσιάσεις σε επενδυτές, funds και τράπεζες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε, «για εμάς έχει σημασία σε αυτές τις επαφές να υπάρξει μία παρουσίαση της στρατηγικής, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε σχέση με τις επενδύσεις. Αυτό ζητούν σε αυτή τη νέα φάση οι επενδυτές: ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πού εστιάζεται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων (σε κλάδους και τομείς). Αυτή είναι η δουλειά που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές».
Σχεδόν τριπλάσιες οι άμεσες ξένες επενδύσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και όπως είπε «είναι σαφές πλέον σε όλους ότι η κριτική της αντιπολίτευσης για αντιεπενδυτική πολιτική έχει πέσει στο κενό, είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2017».
«Σημειώθηκε πολύ μεγάλη αύξηση 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, αλλά και 75% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, χρονιάς του success story Σαμαρά. σταδιακή αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου επιταχύνθηκε τους επόμενους μήνες», όπως τόνισε.
«Ξεμπλόκαραν» επενδύσεις 670 εκατ. ευρώ
Με την δημιουργία ειδικής διυπουργικής επιτροπής για τις επενδύσεις, συζητούνται πλέον σε υπουργικό επίπεδο τα προβλήματα που υπάρχουν για συγκεκριμένα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. «Είναι σημαντικό, για να προκύπτουν και αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν επενδύσεις και παράλληλα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Χαρίτσης.
«Η δουλειά που γίνεται θέλουμε να μην περιορίζεται σε ατέρμονες συζητήσεις υπουργών για την επενδυτική πολιτική, αλλά να λύνει πρακτικά ζητήματα που οδηγούν στην υλοποίηση επενδύσεων ... ήδη, αποδίδει καρπούς» ανέφερε.
Απορροφήθηκαν κονδύλια άνω των 11 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια
Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την μέγιστη και βέλτιστη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων, «πατώντας» στα αποτελέσματα του 2015 και του 2016, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι συνολικά, διοχετεύτηκαν πάνω από 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 2,5 χρόνια με τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο.
Όπως σημείωσε, η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος, με την επιτάχυνση υλοποίησης των νέων προγραμμάτων, ενώ με τον αναπτυξιακό νόμο ολοκληρώνεται η προσπάθεια αποπληρωμής επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
«Το τελευταίο διάστημα κληθήκαμε να ολοκληρώσουμε διαδικασίες ελέγχου και εκταμίευσης κονδυλίων για αποπληρωμή επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μέχρι και από το 2004», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, «υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία που δίνει δυνατότητες σε επενδυτικά σχέδια που λίμναζαν όλα αυτά τα χρόνια».