Την έναρξη δραστικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων σηματοδοτεί η πρώτη πώληση NPLs που συμφώνησε η Eurobank και θα ολοκληρωθεί μέσα στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Από την έντυπη έκδοση
Της Νένας Μαλλιάρα
Την έναρξη δραστικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων σηματοδοτεί η πρώτη πώληση NPLs που συμφώνησε η Eurobank και θα ολοκληρωθεί μέσα στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, πρόκειται για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 620 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον ισολογισμό της τράπεζας. Αγοραστής των δανείων είναι η σουηδική εταιρεία Intrum Justitia AB, από τις μεγαλύτερες στον χώρο των NPLs πανευρωπαϊκά, η οποία αποτίμησε το χαρτοφυλάκιο της Eurobank περίπου στο 3% σε όρους συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει η 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services S.A (FPS), η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Η πώληση είναι ουδέτερη για τη Eurobank τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια.
H πρώτη συναλλαγή πώλησης NPLs ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση των επόμενων κινήσεων που θα ακολουθήσουν από τις άλλες τράπεζες. Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται στο σχέδιο δράσης που υπαγορεύουν τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και για τα οποία οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM.
Μάλιστα, οι πωλήσεις δανείων που δεν εξυπηρετούνται θα ενταθούν, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο μέρος στην εφεξής στρατηγική μείωσης των NPEs, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πλάνα που υπέβαλαν στις 30 Σεπτεμβρίου στον SSM οι τράπεζες. Τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2018, δρομολογούν όχι μόνο οι απαιτήσεις της ΕΚΤ (SSM), αλλά και του ΔΝΤ. Η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα και η απόσυρση του αιτήματός του για τη διενέργεια ελέγχων ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών πριν από τα stress tests της ΕΚΤ το 2018, έρχονται ως «αντάλλαγμα» μιας επιθετικότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από πλευράς ελληνικών τραπεζών.
Μετά τη Eurobank, πωλήσεις NPLs που αναμένεται να συμφωνηθούν μέχρι τα τέλη του έτους ετοιμάζουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει την πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το συγκεκριμένο project υπό την επωνυμία «Amoeba» τρέχει η UBS. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει τη μεταβίβαση και χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών NPLs, ύψους επίσης 1,5 δισ. ευρώ. Το project αυτό με την ονομασία «Arctos» τρέχει η EY. Και τα δύο projects βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης και έχει υπογραφεί σύμφωνο εμπιστευτικότητας με τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.
Όπως έχει γράψει η «Ν», πακέτο μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1 δισ. ευρώ, ετοιμάζει προς πώληση και η Alpha Bank. Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2018, με πώληση πακέτου «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων 1,5 - 2 δισ. ευρώ, θα βγει στις αγορές και η Εθνική Τράπεζα.
Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα, βάζοντας διεθνείς «παίκτες» στην ελληνική αγορά των NPLs. Αυτό υποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του CEO της Intrum που εξαγόρασε τα δάνεια της Eurobank. «Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σημαντική, καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειριστούν. Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων προσφέρει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum, η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Mikael Ericson.