Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2006 07:03

Eλαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι τα διυλιστήρια των ΗΠΑ αύξησαν την παραγωγή των καυσίμων, καθώς ολοκλήρωσαν τις εργασίες συντήρησης, πριν από την αύξηση της ζήτησης τον χειμώνα.

Ο δείκτης χρήσης των εργοστασίων παραγωγής πετρελαίου αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Οι προμήθειες της βενζίνης και των διυλισμένων προϊόντων υποχώρησαν περισσότερο από ότι αναμενόταν, καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 58,72 δολ. το βαρέλι, 1 σεντ υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:58 π.μ., στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 2 σεντς και έκλεισαν χθες στα 58,71 δολ. το βαρέλι, αφού προηγουμένως αναρριχήθηκαν στα 59,45 δολ. και υποχώρησαν στα 57,80 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, υποχώρησε έως 21 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 58,77 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Στις 10:26 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν 10 σεντς υψηλότερα, φθάνοντας στα 59,08 δολ. το βαρέλι.

Τα αποθέματα στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας τα 334,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, 12% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετία για την περίοδο, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο. Δεκατέσσερις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα σημείωναν αύξηση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια.

Οι προμήθειες της βενζίνης και των άλλων διυλισμένων προϊόντων υποχώρησαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις. Τα διυλισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν 2,72 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 141,3 εκατ., 13% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας. Οι προμήθειες της βενζίνης μειώθηκαν 2,8 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 204,6 εκατ. βαρέλια, 2,3% υψηλότερα από τον μέσον όρο.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, και τη Βόρειο Ασία, παρασκευάζουν πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης.