Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 21:51

Γ. Πιτσιλής: Στόχος να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ

«Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα», δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

«Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα», δήλωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, σημειώνοντας ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις «όπου ορισμένοι φορολογούμενοι δημιουργούν, εκμεταλλευόμενοι κατά τρόπο καταχρηστικό τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της Ε.Ε.». 

Μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για τη μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πως αρκετοί επιχειρηματίες ψάχνουν να βρουν τη χώρα εκείνη, που τους προσφέρει χαμηλότερο φορολογικό κόστος. Το αν κάνουν σωστά ή λάθος, δεν θα το κρίνω εγώ. Ασφαλώς, και είναι μια εικόνα, η οποία κάθε άλλο παρά μας χαροποιεί». 

«Είναι παράνομη η μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο φορολογικό καθεστώς; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Η μετεγκατάσταση είναι δυνατή, χάρη στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την ελεύθερη εγκατάσταση και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εργασίας».

«Είναι, όμως, κοινό μυστικό ότι πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα», συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, ώστε να εφαρμοστεί η φορολογική νομοθεσία. Είπε επίσης ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σκοπεύει να έχει συνάντηση με την ομόλογό του της Βουλγαρίας ώστε να τεθούν οι βάσεις για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και την αντιμετώπιση πρακτικών καταστρατήγησης των εθνικών νομοθεσιών. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, προγραμματίζονται στο προσεχές διάστημα συναντήσεις και σε άλλες γειτονικές χώρες.