Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2006 19:02

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών συνέβαλαν στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ σε χαμηλά πενταετίας, γεγονός που μετρίασε τις ανησυχίες σχετικά με την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.336,3 μονάδες (0,49%), στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX στις 6.241,15 μονάδες (0,29%) και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 6.148,10 μονάδες (-0,02%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.447,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,3%. Σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε σχεδόν μηδενική μεταβολή, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει συνολικά κέρδη 13%.

Αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου επωφελούμενες από την άνοδο της τιμής του αργού κοντά στα 59 δολάρια το βαρέλι.

Ο τίτλος της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 1,2%. Η βρετανική BP έκλεισε με κέρδη 0,6%.

Σημαντική άνοδο κατά 4,7% κατέγραψε η μετοχή της Adecco, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πρωί η εταιρεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Καλύτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν ήταν και τα αποτελέσματα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, η μετοχή της οποίας έκλεισε με κέρδη 4,3%.

Αντιθέτως, πτώση 3,4% σημείωσε η μετοχή της British Airways. Ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα μείωση κερδών στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο.

Απώλειες, της τάξεως του 0,7%, κατέγραψε και η μετοχή της Allianz παρά το γεγονός ότι η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών στο τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Τέλος, πτώση 1,6% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής διαφημιστικής εταιρείας Publicis. Η εν λόγω εταιρεία υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης.