Οι υψηλές ζημιές και η πτώση της κατανάλωσης «έλιωσαν» το εργοστάσιο παγωτού στο Ταύρο, με την εταιρεία Froneri Hellas να γνωστοποιεί χθες την απόφασή της να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας της μονάδας παραγωγής της.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Οι υψηλές ζημιές και η πτώση της κατανάλωσης «έλιωσαν» το εργοστάσιο παγωτού στο Ταύρο, με την εταιρεία Froneri Hellas να γνωστοποιεί χθες την απόφασή της να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας της μονάδας παραγωγής της.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου παγωτού από την Nestle Ελλάδος και τη μεταφορά της δραστηριότητας στη Froneri Hellas, θυγατρική εταιρεία της Froneri International Plc. -της κοινοπραξίας του ομίλου Nestle με την R&R Ice Cream-, η εταιρεία προχωρά σε επαναπροσδιορισμό της λειτουργικής και οργανωτικής της δομής.
Αρχής γενομένης με το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής παγωτού στον Ταύρο, αποτελεί απόφαση η οποία, όπως σημειώνει η εταιρεία, είναι απόρροια των ζημιογόνων αποτελεσμάτων, καθώς επίσης και των επικρατουσών δυσμενών συνθηκών στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της πρώτης χρήσης της Froneri Hellas που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και αφορούν το διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβριος 2016 οι ζημιές περιόδου ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στο ίδιο διάστημα σε περίπου 563 χιλ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα του παγωτού καταγράφει αρνητικό πρόσημο επί σειρά ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη δεκαετία 2006 έως και 2016 η Nestle κατέγραψε -ελέω της απόσχισης- στα περσινά οικονομικά αποτελέσματα συσσωρευμένες ζημιές -με αναδρομική ισχύ- της τάξεως των 87,7 εκατ. ευρώ (σ.σ.: η Nestle Ελλάς εξαγόρασε το 2006 τα παγωτά Δέλτα).
Εξάλλου, συνολικά η κατηγορία του παγωτού στην εγχώρια αγορά έχει πληγεί σημαντικά κατά την περίοδο της ύφεσης, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου να κάνουν λόγο για απώλειες όγκου 27%-30% στο διάστημα 2010-2016 και 26% σε αξία την περίοδο 2012-2016.
Σε κάθε περίπτωση, η Froneri Hellas επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να τροφοδοτείται απρόσκοπτα με τα προϊόντα της», τα οποία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισάγονται πλέον από άλλη αγορά στην Ευρώπη στην οποία ο μητρικός όμιλος διαθέτει μονάδα παραγωγής.
Ως εκ τούτου, στην εγχώρια αγορά πλέον παραγωγή βιομηχανικών παγωτών διατηρούν η Unilever -σήματα Algita και ΕΒΓΑ- και η ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Οι εργαζόμενοι
Η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Froneri Hellas ισχύει άμεσα, εξέλιξη η οποία επηρεάζει 102 εργαζόμενους, από τους 207 που η εταιρεία εμφανίζεται να απασχολεί συνολικά με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού στις 31/12/2016. Γι’ αυτούς τους 102 εργαζόμενους προβλέπεται ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά των συναινετικών αποχωρήσεων είναι σημαντικά ανώτερα από τις αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος, ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω θα είναι 2,5 φορές τα νόμιμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα ποσά έχουν ευνοϊκή φορολογία, δεν έχουν άλλες κρατήσεις και καταβάλλονται εφάπαξ.
Η επόμενη μέρα
Όσον αφορά τη νέα λειτουργική δομή που προωθεί η Froneri Hellas, προσβλέπει στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου επιχειρηματικού σχήματος. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η εταιρεία πλέον εστιάζει: