Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 16:12

Αδιάφθορες και διεφθαρμένες χώρες - 54η σε 163 χώρες η Ελλάδα

H Αϊτή, η Μιανμάρ και το Ιράκ και η Γουινέα αναδεικνύονται πρωταθλητές στη διαφθορά, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency Internation (TI, Διεθνής Διαφάνεια) παρουσιάζοντας την έκθεσή της για το 2006.

Στον αντίποδα, η Φινλανδία είναι η χώρα του κόσμου με τη μικρότερη διαφθορά, σημειώνει η οργάνωση, που συσχετίζει τη διαφθορά με τη φτώχεια. Η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία βαθμολογούνται σχεδόν με άριστα (9,6). Οι τρεις χώρες ήταν οι πλέον αδιάφθορες χώρες και στον κατάλογο του 2005.

Ο κατάλογος του 2006 που περιλαμβάνει 163 χώρες, βαθμολογεί τις διάφορες χώρες σε μια κλίμακα από το 0 (πολύ γενικευμένη διαφθορά) έως το 10 (καθόλου διαφθορά), με βάση σφυγμομετρήσεις και εκθέσεις ανεξάρτητων οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 54η θέση στον κατάλογο. Σύμφωνα με την οργάνωση, η διαφθορά παραμένει γενικευμένη στον κόσμο με τα 3/4 των χωρών που εξετάστηκαν να λαμβάνουν βαθμολογία κάτω του 5, από τις οποίες σχεδόν το σύνολο των φτωχών χωρών. Μόνο δύο αφρικανικές χώρες (Μαυρίκιος και Μποτσουάνα) ξεπερνούν το μέσο όρο στη βαθμολογία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο