Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 07:02

Πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι το αργό

ΠΑΝΩ από τα 60 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη χθεσινή του άνοδο, καθώς οι αντάρτες στη Νιγηρία κατέλαβαν τον σταθμό άντλησης της Eni SpA, σε συνδυασμό με τα σημάδια ότι η αύξηση της παραγωγής των διυλιστηρίων ενδέχεται να περιορίσει την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η επίθεση από ένοπλους διαδηλωτές στον σταθμό Τεμπιντάμπα που αντλεί 50.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έγινε μετά τις απειλές των ανταρτών προς τις ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών της Νιγηρίας, πηγή του 1/5 των εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ. Κυβερνητική έκθεση ενδέχεται να δείξει αύριο ότι τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν λιγότερο από 0,3%, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή του για την αντιμετώπιση της ζήτησης θέρμανσης τον χειμώνα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητο στα 60,02 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:20 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 88 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 60,02 δολ. το βαρέλι χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Οκτωβρίου. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές τους μετά τη δήλωση αξιωματούχων του ΟΠΕΚ ότι ο Οργανισμός ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή για δεύτερη φορά, εάν οι τιμές υποχωρήσουν και άλλο και τα αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι τιμές του πετρελαίου, 23% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,40 δολ. το βαρέλι, στα οποία αναρριχήθηκαν στις 14 Ιουλίου, διαπραγματεύθηκαν μεταξύ 56,55 δολ. και 61,79 δολ. το βαρέλι τον περασμένο μήνα.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν τις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα διυλιστήρια έκλεισαν για την συντήρησή τους πριν από την περίοδο του χειμώνα. Η χρήση των διυλιστηρίων υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 800.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε.

Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 334,3 εκατ. βαρέλια στις 27 Οκτωβρίου, 12% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την εβδομάδα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση την 1η Νοεμβρίου. Τα αποθέματα της βενζίνης παρέμειναν κατά πάσα πιθανότητα αμετάβλητα την εβδομάδα που πέρασε και οι προμήθειες των διυλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα κατά 800.000 βαρέλια, σύμφωνα με την έρευνα.

Η παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ μειώθηκε 0,8% στα 29,38 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μείωση για τρίτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ των εταιρειών με πετρελαιοειδή, των παραγωγών και των αναλυτών. Η παραγωγή ήταν η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2005.