Η υπηρεσία keeppet ήρθε να βάλει τέλος στο άγχος όσων πρέπει να αποχωριστούν για λίγες ημέρες το αγαπημένο τους κατοικίδιο και σχεδόν μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας έχει προσφέρει περισσότερες από 11.000 νύχτες φιλοξενίας σε κατοικίδια ζώα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Η υπηρεσία keeppet ήρθε να βάλει τέλος στο άγχος όσων πρέπει να αποχωριστούν για λίγες ημέρες το αγαπημένο τους κατοικίδιο και σχεδόν μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας έχει προσφέρει περισσότερες από 11.000 νύχτες φιλοξενίας σε κατοικίδια ζώα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μια προσωπική ανάγκη ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ιδέας. Όταν, μάλιστα, η ιδέα αφορά τη δυνατή σχέση ιδιοκτήτη - κατοικίδιου, τότε σε λιγότερο από μια διετία τα αποτελέσματα της προσπάθειας καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις με αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο λόγος για την πλατφόρμα Keeppet, η οποία αποτελεί δημιουργία μιας ομάδας τριών νέων ανθρώπων με πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων καθώς και στην ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής, η οποία προέκυψε όταν ακυρώθηκε ένα ταξίδι για τη Γενεύη εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κάποιος να κρατήσει την Τάρα, ένα όμορφο λυκόσκυλο, για το διάστημα της απουσίας της ιδιοκτήτριάς της.
Το γεγονός έλαβε χώρα το 2013 και δύο χρόνια μετά, κατόπιν μεγάλης έρευνας, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα που έχει ως βασικό αντικείμενο να ενώνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων με φιλόζωους που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας των κατοικίδιων στο σπίτι τους.
Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 και όπως αναφέρει ο Φοίβος Παντελίδης, ένας εκ των ιδρυτών, σχεδόν μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας η υπηρεσία Keeppet μετράει ήδη 2.000 κρατήσεις και έχει προσφέρει περισσότερες από 11.000 νύχτες φιλοξενίας σε κατοικίδια ζώα όπως σκύλους, γάτες, παπαγάλους, κουνέλια και ινδικά χοιρίδια!
Σήμερα στην πλατφόρμα έχουν γραφτεί περισσότεροι από 1.000 keepers σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή φιλόζωοι ιδιώτες που φιλοξενούν τα κατοικίδια στο σπίτι τους και τα φροντίζουν όσο λείπει ο ιδιοκτήτης τους. Μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.λπ. και τα μέχρι σήμερα στατιστικά δείχνουν ότι το 85% των κρατήσεων αφορά σκύλους, το 14% γάτες, ενώ το εναπομείναν 1% λοιπά κατοικίδια.
Ως νεοφυής ελληνική επιχείρηση, το Keeppet στεγάζεται στο Orange Grove, την επιχειρηματική θερμοκοιτίδα της ολλανδικής πρεσβείας, και έχει διακριθεί στον επιχειρηματικό διαγωνισμό «The Squeeze» λαμβάνοντας βραβείο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αντιστοιχούσε στο ποσό των 10.000 ευρώ. Η εν λόγω χρηματοδότηση αποτέλεσε την επενδυτική «μαγιά» της εταιρείας στην κατεύθυνση της προώθησης.
Σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Keeppet, σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, προσβλέπει στην επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων σε βάθος διετίας, καθώς σήμερα τα έσοδα καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα η τεχνολογική και εμπορική επάρκεια της πλατφόρμας δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εξωστρέφειας. Μέχρι στιγμής αντίστοιχο μοντέλο φιλοξενίας λειτουργεί στην αμερικάνικη αγορά, γεγονός που δημιουργεί την προοπτική στην keeppet να στοχεύσει στις ευρωπαϊκές αγορές, διατηρώντας πάντα την έδρα της στην Ελλάδα.
Πώς λειτουργεί
Στην ιστοσελίδα του Keeppet ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου κάνει αναζήτηση με βάση τις ημερομηνίες που θα λείψει, την περιοχή που μένει και το είδος του ζώου (σκύλος, γάτα κ.λπ.) και εμφανίζονται τα προφίλ των διαθέσιμων keepers. Οι δύο πλευρές συμφωνούν για το ύψος του ημερήσιου κόστους φύλαξης, το οποίο κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 με 13 ευρώ για τα σκυλιά, 8 με 10 ευρώ για γάτες και 5 ευρώ για τα άλλα είδη κατοικιδίων.
Ο ιδιοκτήτης προπληρώνει το συνολικό κόστος, ωστόσο τα χρήματα δεσμεύονται και δίνονται στον keeper μετά το πέρας της φιλοξενίας. Και οι δύο πλευρές αξιολογούνται, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία των προφίλ γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων. Όσον αφορά τα έσοδα της keepet, αυτά κυμαίνονται στο 15% του ποσού που αναλογεί στο keeper. Επί της ουσίας η υπηρεσία προσφέρει μια ασφαλή φιλοξενία για το ζώο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη μιας νέας κοινότητας.