Να συνενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη αποφάσισαν η γερμανική Thyssenkrupp και η ινδική Tata Steel, σε μία πολυαναμενόμενη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στη χαλυβουργία, πυροδοτώντας και άλλα deals.
Από την έντυπη έκδοση
Tης Νατάσας Στασινού
[email protected]
Να συνενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη αποφάσισαν η γερμανική Thyssenkrupp και η ινδική Tata Steel, σε μία πολυαναμενόμενη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στη χαλυβουργία, πυροδοτώντας και άλλα deals.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις, καθώς από τη μία γεννά προσδοκίες ανάκαμψης και από την άλλη οδηγεί σε κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας - πολλές από τις οποίες στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικές αναταράξεις λίγα 24ωρα πριν την κάλπη των γενικών εκλογών.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χθες ότι υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για τη συγχώνευση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων χάλυβα. Θα δημιουργήσουν έτσι τη δεύτερη ισχυρότερη χαλυβουργία της Ευρώπης, μετά την ArcelorMittal, η οποία τον Ιούνιο συμφώνησε να εξαγοράσει την ιταλική Ilva, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου -βάσει παραγωγής- χαλυβουργείου στην γηραιά ήπειρο.
Και τα δύο deals έρχονται στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντεπεξέλθουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον οξύτατο ανταγωνισμό από την Κίνα. Ο ασιατικός δράκος πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα χάλυβα, προκαλώντας περίσσεια προσφορά και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες έχουν επανειλημμένα καλέσει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα στήριξης προειδοποιώντας για μεγάλη αιμορραγία κεφαλαίων και θέσεων εργασίας.
Η Επιτροπή έχει επιβάλει υψηλότατους δασμούς αντι-ντάμπινγκ στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, αλλά τα αποτελέσματα είναι προς το παρόν φτωχά. Αυτή η κατάσταση δίνει ώθηση στην αναζήτηση συμμαχιών.
Από τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων των Thyssenkrupp και Tata Steel θα δημιουργηθεί μία εταιρεία με εκτιμώμενα έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ ετησίως και 48.000 εργαζομένους, η οποία ελπίζει σε ετήσια εξοικονόμηση κόστους ύψους 400 έως 600 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξοικονόμηση θα έρθει με την κατάργηση τμημάτων, στα οποία υπάρχει επικάλυψη δραστηριοτήτων. Η Thyssenkrupp παραδέχτηκε στην ανακοίνωσή της ότι θα μπει πιθανότατα μαχαίρι σε 2.000 διοικητικές θέσεις και ακόμη σε 2.000 θέσεις στα τμήματα παραγωγής. Απέφυγε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποιες εγκαταστάσεις απειλούνται περισσότερο. Μεγάλοι φόβοι εκφράζονται τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γερμανία.
Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Thyssenkrupp Tata Steel, θα έχει τη φορολογική έδρα της στην Ολλανδία και μεγάλα κέντρα παραγωγής στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, το Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας και το Μούιντεν Ολλανδίας. Όπως είναι φυσικό ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έσπευσε να καλωσορίσει τη συμφωνία, γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter πως θα «θα ενισχύσει το ρόλο του Tata Steel IJMuiden ως ενός από τα πλέον αποδοτικά και βιώσιμα χαλυβουργεία στον πλανήτη».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp, Χάινριχ Κίσινγκερ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τελική συμφωνία θα λάβει και τη στήριξη των συνδικάτων. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν μπορεί να δοθεί και το επίσημο πράσινο φως του εποπτικού συμβουλίου της γερμανικής εταιρείας, στο οποίο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν τις μισές από τις 20 θέσεις.
Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν πως σε πολιτικό επίπεδο οι επιπλοκές μπορεί να είναι περισσότερες για τους Σοσιαλδημοκράτες, που προσβλέπουν στη στήριξη των συνδικάτων για να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τους θέλουν σε απόσταση διψήφιου ποσοστού από τους Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg η Thyssenkrupp έχει χαλυβουργεία σε έξι από τις 22 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες το SPD είχε πετύχει τις καλύτερες επιδόσεις του το 2013. Πρόκειται για το Γκέλσενκιρχεν (όπου το ποσοστό του SPD ήταν 44%), τα Ντούισμπουργκ ΙΙ (43%), Ντόρτμουντ ΙΙ (40,9%), Ντούισμπουργκ Ι (39,2%), Μπόχουμε (38,6%) και Χάγκεν (36,7%).