Χαμηλά κρατάει τον πήχη για την αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2017 ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Όπως αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έτσι όπως εξελίσσεται η χρονιά είναι περισσότερο πιθανό τα έσοδα να κυμανθούν γύρω στα 14 δισ. ευρώ και όχι στα 14,5 δισ. ευρώ. Αιτία είναι η υστέρηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης σε σχέση με τα δεδομένα του 2015. Ειδικότερα, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είναι πάνω σε σχέση με το 2016, αλλά χαμηλότερα από ό,τι το 2015.
Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Χαμηλά κρατάει τον πήχη για την αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2017 ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Όπως αποκάλυψε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έτσι όπως εξελίσσεται η χρονιά είναι περισσότερο πιθανό τα έσοδα να κυμανθούν γύρω στα 14 δισ. ευρώ και όχι στα 14,5 δισ. ευρώ. Αιτία είναι η υστέρηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης σε σχέση με τα δεδομένα του 2015. Ειδικότερα, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είναι πάνω σε σχέση με το 2016, αλλά χαμηλότερα από ό,τι το 2015.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη του ΣΕΤΕ για έσοδα ύψους 14,5 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά έγινε με βάση την παραδοχή ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη θα επέστρεφε στα ίδια επίπεδα του 2015. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΤΕ, συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος, θα μελετήσει τα δεδομένα του 2017 προκειμένου να έχει μια σαφέστερη εικόνα. Όσον αφορά τις αφίξεις, ανέφερε ότι μαζί με τα 2-2,5 εκατ. αφίξεων της κρουαζιέρας θα προσεγγίσουν τα 28,5 εκατομμύρια.
Δοκιμασμένη κινητροδότηση
Αναφορικά με τις τουριστικές επενδύσεις και τα κίνητρα που μπορεί να δοθούν, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι έχει γίνει εισήγηση να δίνεται αύξηση του συντελεστή δόμησης στα ξενοδοχεία για να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις και επεκτάσεις των εγκαταστάσεών τους. Η πρόταση αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης από 20% στο 25%, ώστε να προστεθούν επισιτιστικές εγκαταστάσεις και spa ή να νομιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο υπάρχουσες σχετικές εγκαταστάσεις. Το κίνητρο αυτό, εάν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μπαράζ ανακαινίσεων και προσθηκών στα υπάρχοντα ξενοδοχεία, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο υπηρεσιών τους. Όπως τονίστηκε, στην Κύπρο έχει δοκιμαστεί η συγκεκριμένη κινητροδότηση με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Χρειάζεται μέτρο
«Το μέτρο είναι το παν… Όπως στη ζωή, έτσι συμβαίνει και στον τουρισμό» επεσήμανε ο κ. Ρέτσος σχολιάζοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται για την έκταση που μπορεί να πάρει ο τουρισμός σε συγκεκριμένες περιοχές. Αντί όμως να ξαναμπούμε στις συνηθισμένες απαγορευτικές τακτικές, ο κ. Ρέτσος προτείνει να κινηθούμε εκτός πλαισίου.
«Πώς για παράδειγμα περιοχές που αντιμετωπίζουν ζητήματα φέρουσας ικανότητας, μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το γεγονός. Πώς για παράδειγμα θα διαχυθεί ένα μέρισμα, μια ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες. Οι τρόποι υπάρχουν. Βελτίωση για παράδειγμα υποδομών. Καλύτεροι δρόμοι, καλύτερα λιμάνια, καλύτερες πόλεις» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Ο ΣΕΤΕ λοιπόν ανοίγει τη συζήτηση, για να βρούμε κατάλληλους και σύγχρονους τρόπους διαχείρισης του ζητήματος. Να αναλύσουμε το θέμα και να δούμε πώς θα βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, τους τρόπους ανταπόδοσης, τις ασφαλιστικές δικλίδες που χρειάζονται».
Έρευνα φήμης
Πρόσφατα, ο ΣΕΤΕ ολοκλήρωσε μια έρευνα φήμης σχετικά με τον ρόλο του, αλλά και την εικόνα της κοινής γνώμης για τον ελληνικό τουρισμό. Το βασικό της εύρημα είναι ότι ο τουρισμός -μακράν μπροστά από το σύνολο των υπόλοιπων τομέων της ελληνικής οικονομίας- αποτελεί την ελπίδα για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την κοινωνική ενίσχυση μέσω της αύξησης της απασχόλησης. Το συγκεκριμένο εύρημα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά. Από την αρχή της κρίσης ο τουρισμός, με σταθερά αυξητικό ρυθμό, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, δημιουργεί ανάπτυξη στην περιφέρεια, στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα. Καταβάλλει εισφορές και φέρνει κατανάλωση. Επενδύει, ενώ παράλληλα βελτιώνει υποδομές και υπηρεσίες.
«Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο τομέας συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, από 20% έως 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της αιχμής της λειτουργίας του ξεπερνά το 30% της συνολικής απασχόλησης και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης, όπως οι γυναίκες και οι νέοι» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος και προσέθεσε: «Οφείλουμε όλοι λοιπόν να συνεχίσουμε, ακόμα πιο συστηματικά, να υπηρετούμε τον καταλυτικό ρόλο που έχουμε αναλάβει για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος και της καλλιέργειας τουριστικής συνείδησης».
Οι στόχοι της νέας διοίκησης
Οι στόχοι που θέτει η νέα διοίκηση του ΣΕΤΕ είναι τέσσερις και πιο συγκεκριμένα:
α. Η περαιτέρω ενίσχυση και κατάταξη του ελληνικού τουρισμού ψηλότερα στις μεγάλες αγορές.
β. Η ενότητα ολόκληρου του τομέα, σύνθεση όλων των απόψεων, εργασιακή και κοινωνική ειρήνη.
γ. Η διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και κοινωνία σχέση συνεργασίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
δ. Η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.
«Με βάση όλα τα παραπάνω ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών με τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, τα μέλη μας ανά την Ελλάδα και τις τοπικές κοινωνίες. Έχουμε ήδη επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, ενώ το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν συναντήσεις στην Κρήτη, στη Ρόδο, στα Ιωάννινα, στο Καρπενήσι και στην Τρίπολη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.