Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου που έχει τεθεί ως τελική ημερομηνία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Εldorado Gold.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου που έχει τεθεί ως τελική ημερομηνία διευθέτησης των εκκρεμοτήτων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Εldorado Gold. Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα μιας και παραμένει η διελκυστίνδα της παραχώρησης της άδειας για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, ενώ μέχρι στιγμής έχει γίνει επίδοση του κειμένου της διαιτησίας έπειτα από καθυστέρηση πέντε μηνών και παραχωρήθηκαν οι άδειες ρουτίνας για την Ολυμπιάδα, με επίσης καθυστέρηση πολλών μηνών.
Στο αρνητικό σενάριο της μη έγκαιρης διευθέτησης του θέματος η εταιρεία θα προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών της. Αυτό πρακτικά σημαίνει απώλεια επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, απολύσεις από άμεσο κλείσιμο των Σκουριών, κλείσιμο εργοταξίου στο Μαντέμ Λάκκο, αρχικά σε διαθεσιμότητα και κατόπιν απολύσεις στην Ολυμπιάδα, απόλυση τον Νοέμβριο των ατόμων που θα δουλεύουν μέχρι τότε στον Κοκκινόλακα (έργο απόθεσης τελμάτων), απόλυση μεγαλύτερου μέρους των διοικητικών στελεχών της Αθήνας. Επίσης θα απολυθούν άμεσα όσοι εργάζονται στην επένδυση της εταιρείας στη Θράκη. Συνολικά στην Ελληνικός Χρυσός και στις υπεργολαβίες απασχολούνται γύρω στα 2.316 άτομα, ενώ το οικονομικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στη Χαλκιδική γύρω από την Eldorado Gold είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο. Παράλληλα η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τα ποσά των αποζημιώσεων που ακούγονται σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ιλιγγιώδη (από 3 δισ. δολ. έως 12 δισ. δολ.). Όπως λένε ειδικοί του χώρου των εξορύξεων και νομικοί κύκλοι, ο διασυρμός της χώρας είναι ανυπολόγιστης αξίας.
Η Eldorado επίσης ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση παρά τις εκκλήσεις της για συνάντηση με την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συζητήσουν οι δύο πλευρές και να βρουν λύση στα θέματα που υπάρχουν. Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η μη επίδοση της άδειας για το εργοστάσιο στις Σκουριές είναι αδικαιολόγητη και αντισυμβατική με την υποχρέωση του Δημοσίου από τη στιγμή που για το συγκεκριμένο θέμα είχε επιδοθεί άδεια η οποία χρειάστηκε τροποποίηση λόγω αλλαγής χωροθέτησης του εξοπλισμού εξαιτίας της εύρεσης αρχαιοτήτων στον χώρο, τα οποία αναμένεται επίσης να μετακινηθούν βάσει απόφασης του ΚΑΣ. Γι’ αυτή την τροποποίηση στην οποία προχώρησε η εταιρεία λόγω των αρχαιοτήτων δεν δίνεται η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εταιρεία τονίζει πως έχει ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στο έργο της, το οποίο είναι ενιαίο και ως τέτοιο συμπεριλαμβανόταν και στο επενδυτικό σχέδιο που είχε καταθέσει το 2006 και συμπεριελάμβανε επίσης τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας. Μάλιστα επισημαίνει πως άλλο πράγμα είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα και άλλο η μονάδα καθετοποίησης - μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο που αποτελεί αντικείμενο της Διαιτησίας και σημειώνει πως η τεχνική διαδικασία παρασκευής τελικού προϊόντος (χρυσού) που αφορά τη μεταλλουργία στο Μαντέμ Λάκκο είναι σε εκκρεμότητα από τις 28/12/2016 στο ΣτΕ. Η εταιρεία τονίζει πως τα έργα της έχουν αλληλουχία, η μια φάση ακολουθεί την άλλη και «το έργο δεν είναι αποσπασματικό», όπου μπορεί κανείς να κάνει αλλαγές κατά το δοκούν και ήδη έχει αλλάξει τις μέχρι τώρα ημερομηνίες για την παραγωγή και την απόδοση της επένδυσής της στη Χαλκιδική. Επίσης εάν δεν προχωρήσει η καθετοποίηση όπως έχει σχεδιάσει η εταιρεία οι ετήσιες απώλειες από μεταφορικά και ποσοστιαία πώληση χρυσού θα φτάνουν τα 100 εκατ. δολ.
Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χθες δήλωσε πως «η εταιρεία μιας τεράστιας επένδυσης στη χώρας μας καταφεύγει στο έσχατο μέσο του τελεσιγράφου καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ολιγωρία και εμπαιγμό. Λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 15.9.2017 ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης διαβεβαίωνε ότι η επένδυση θα προχωρήσει, απορώντας μάλιστα με εμφανή απάθεια για την ανησυχία που είχα επιδείξει σχετικά με το ζήτημα σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή. Μετά και την ανακοίνωση της Eldorado Gold ένα είναι βέβαιο και δυστυχώς: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση, τόσο οι επενδυτές θα φεύγουν. Αν υπήρχε μηχάνημα που διώχνει επενδυτές, στην ταμπέλα κατασκευής του θα έγραφε “Made in ΣΥΡΙΖΑ”».
Ο υπουργός ΠΕΝ
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τόνισε πως η «κυβέρνηση υπερασπίζεται την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την υποχρέωση καθετοποίησης της παραγωγής, οι οποίες και περιγράφονται στην αρχική σύμβαση με την εταιρεία. Το ζήτημα της μεταλλουργίας αποτελεί την καρδιά του επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός και αυτό αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα της διαιτησίας. Η εταιρεία πρότεινε τον άτυπο διάλογο σε τεχνικό επίπεδο και εμείς αντιπροτείναμε τη διαδικασία της διαιτησίας, διότι αποτελεί τη θεσμική και άρα έγκυρη διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι τελεσίδικο και δεσμευτικό και για τις δύο πλευρές και θα έχει ολοκληρωθεί σε περίοδο 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης άλλων τριών».