Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, καθώς εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα κρίσιμη συνάντηση για το θέμα, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, καθώς εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί στη βελγική πρωτεύουσα κρίσιμη συνάντηση για το θέμα, ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ενώ στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος η λίστα που έχει καταθέσει το ΥΠΕΝ από τον Ιούνιο, με τις μονάδες και τα ορυχεία που προτείνει προς ιδιωτικοποίηση.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τον λιγνιτικό σταθμό στο Αμύνταιο, τη μονάδα “Μελίτη Ι”, την άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στη Μελίτη, καθώς και ορυχεία για τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμο. Πάντως, έστω και μέσω της ανταλλαγής αλληλογραφίας, η διαβούλευση με τις Βρυξέλλες για τη λίστα έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι, με την Κομισιόν να θέτει μια σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων, στα οποία η ελληνική πλευρά απάντησε στα μέσα Αυγούστου.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, στη συνάντηση δεν πρόκειται να μπει στο τραπέζι από την πλευρά των Βρυξελλών θέμα αλλαγής των μονάδων που θα παραχωρηθούν, καθώς οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση. Εξάλλου, όπως τονίζουν, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο προέκυψε μέσα από μία λεπτομερή τεχνικοοικονομική ανάλυση, που κινήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.
«Δεν πρόκειται για μία λίστα που βγήκε απλώς από το κεφάλι μας και γράψαμε σε ένα κομμάτι χαρτί, αλλά για τη σύσταση δύο πολύ σοβαρών συμβούλων», σημειώνουν χαρακτηριστικά στη «Ν», παραπέμποντας στην πρόσληψη της Lazard και της McKinsey, από το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ αντίστοιχα, ως συμβούλων για την κατάρτιση της πρότασης. Μία πρόταση που, όπως σημείωνε τον Ιούλιο στη συνέντευξή του στη «Ν» ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, και έχει επαναλάβει έκτοτε αρκετές φορές, θα εξασφαλίζει στους ιδιώτες ένα λιγνιτικό «χαρτοφυλάκιο» ποιοτικό ισοδύναμο με το δυναμικό που θα απομείνει στη ΔΕΗ.
Στο γεγονός αυτό βασίζει την αισιοδοξία της η ελληνική πλευρά, για την επιτυχία τόσο του market test όσο και του διαγωνισμού που θα επακολουθήσει, ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018. Μία εξέλιξη που, αν πάντως δεν τελεσφορήσει, είναι βέβαιο πως θα εντείνει τις πιέσεις για πιο ευρεία ιδιωτικοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή, με την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά εργοστάσια.