Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 09:43

Market Beat: Η εβδομάδα της Fed και των Τραπεζών στο εσωτερικό και διεθνώς

Για τις αγορές, το κύριο γεγονός αυτής της εβδομάδας θα είναι η συνεδρίαση της Fed επί της νομισματικής της πολιτικής την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου είναι πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση που γίνεται γρήγορα η επικρατούσα παγκόσμια τάση.

Για τις αγορές, το κύριο γεγονός αυτής της εβδομάδας θα είναι η συνεδρίαση της Fed επί της νομισματικής της πολιτικής την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου είναι πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση που γίνεται γρήγορα η επικρατούσα παγκόσμια τάση.

 «Οι εξελίξεις αυτή την εβδομάδα πρόκειται να επηρεάσουνε την παγκόσμια ρευστότητα, ενώ η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την επέμβαση στην πορεία του ισολογισμού της την Τετάρτη και η BoE είναι στα πρόθυρα μιας πρώτης αύξησης επιτοκίων, ενδεχομένως τον Νοέμβριο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.

Το σκηνικό μετά από μια σειρά αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών που γίνονται ολοένα και πιο σαφείς στην στροφή τους προς πολιτικές σύσφιξης, μοιάζει έτοιμο για μια χαλάρωση της μόχλευσης της αγοράς και της μεταφοράς κεφαλαίων. Οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα σκαρφάλωσαν 14 μονάδες βάσης την περασμένη βδομάδα με αυτές για τα αντίστοιχα βρετανικά να εκτινάσσονται 30! Η σεισμική μετατόπιση των επιτοκίων βοήθησε στο ότι η στερλίνα πέτυχε το υψηλότερο επίπεδο ενάντια σε ένα καλάθι νομισμάτων από την ψήφο του Brexit και εμφάνισε την καλύτερη εβδομάδα σε σχεδόν εννέα χρόνια.

Από τις αρχές της εβδομάδας πριν την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου (5/9), αναφέραμε πως τους θεσμικούς επενδυτές απασχολούσαν πλέον τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του ΔΝΤ που σχετίζονται με την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Παρά το υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα στους δείκτες φερεγγυότητας, μια επιπλέον άσκηση ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού (AQR), πέρα από το "τεστ αντοχής" του 2018, πιθανόν να δημιουργούσε κεφαλαιακά ελλείμματα τα οποία οι μέτοχοι θα έπρεπε να καλύψουν με νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώναμε στη συνέχεια: «Τεχνικά πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει, αν συνεχίσει η πτώση. Ο μέσος όρος κατεβαίνοντας αποφασιστικά κάτω από τη ζώνη των 809 μονάδων, το ελάχιστό του από τις 23 Ιουνίου ως τις 4/9, τα φρένα θα πιάσουν στις 775 μονάδες». Είχαμε επίσης αναφερθεί σε στηρίξεις του τραπεζικού δείκτη και του 26άρη, που όμως ξεπεράστηκαν πτωτικά στις δυο τελευταίες συνόδους την περασμένης εβδομάδας, σαν να μην υπήρχαν.

Ο ΓΔ έκλεισε στις 776,2, έχοντας χτυπήσει χαμηλό εβδομάδας και τελευταίων τριών μηνών στις 773,81 μονάδες! Είναι γνωστή η προσήλωση της στήλης στα στατιστικά δεδομένα, αφού κατά τη γνώμη μας σπάνια «ψεύδονται» και όποτε συμβαίνει αυτό, η εξήγηση έχει να κάνει με παράγοντες εκτός αγορών, τους περίφημους «μαύρους κύκνους» από τη σφαίρα της πολιτικής και των γεωπολιτικών εντάσεων. Θεωρούμε αδύνατο να υπάρχουν «μαύροι κύκνοι» για το ΧΑ, αυτό που μάλλον φαίνεται μαύρο είναι το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση και αυτό για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος με το ΔΝΤ. Το ΧΑ λοιπόν βούλιαξε μια εβδομάδα ανοδικότατη για τα χρηματιστήρια του ευρώ και οι αναφορές στο γιατί, δεν διαφέρουν από ότι κυκλοφορούσε, ως υπόνοια, από την πρώτη και πτωτική σύνοδο του Σεπτέμβρη.

Στην αγορά η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς έγινε σαφές πως οι τράπεζες έχουν απλώσει ένα κλίμα που επηρεάζει τους υπόλοιπους τίτλους του 26άρη με διαφορετικό τρόπο. Οι περισσότεροι ωστόσο φοβούνται, μήπως αρχίσουν ρευστοποιήσεις θέσεων σε blue chip με μεγάλα κέρδη το 2017, τα περισσότερα εκ των οποίων ως τώρα λειτουργούν ως αναχώματα στην κατρακύλα των βασικών δεικτών. Εμείς περιμένουμε αντίδραση, γιατί αυτό υπαγορεύει η στήριξη στις 775 που τις βλέπαμε από το τέλος Αυγούστου και την αναφέραμε λίγο αργότερα, όταν κάποιοι μας θεώρησαν υπερβολικούς. Η εβδομάδα αυτή θα ξεκαθαρίσει πολλά, αναφορικά με τα αίτια των πιέσεων του Σεπτέμβρη, που έριξε την επίδοση του ΓΔ για φέτος στο 20% και του FTSE26 των θεσμικών στο 17%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η ανυπαρξία ευφορίας εμποδίζει μια αξιόλογη διόρθωση

Όπως σημειώσαμε στο προηγούμενο σχόλιο, υποστήριζαν πολλοί ότι ο Σεπτέμβριος έχει όλα τα προσόντα να ξεβολέψει τους επενδυτές. Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, κρίσιμη για όλες τις αγορές του πλανήτη λόγω triple witching στα παράγωγα προϊόντα, ξεκίνησε με τους αναλυτές να ειδοποιούν για επικείμενη μεγάλη διόρθωση. Θα την προκαλούσε μια δέσμη αρνητικών εξελίξεων, από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τις ΗΠΑ ως τις εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ουάσιγκτον και στην κατάσταση βρασμού στις σχέσεις των ΗΠΑ των Ιαπώνων και Ν. Κορεατών με την ηγεσία της Β. Κορέας, λόγω της επιθετικής στρατηγικής της.

Μέσα στη βδομάδα οι επενδυτές κατ ουσία αγνόησαν μια νέα εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, ενώ μέτρησαν αρνητικά τα δεδομένα που έδειξαν ότι οι επενδύσεις σταθερού ενεργητικού της Κίνας, η παραγωγή των εργοστασίων και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν. Ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αρχίζει, σταδιακά, να χάνει την ισχύ της ενόψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού. Την Παρασκευή, αποδεικνύοντας την ανυπακοή της Πιονγιάνγκ ενόψει των εντατικοποιημένων κυρώσεων… εκτόξευσε άλλον ένα πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η εκτόξευση ήρθε λίγες μέρες μετά την έγκριση νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ζήτω, υπάρχει πληθωρισμός

Την Πέμπτη όμως από τις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος, αποκλείοντας τις υψηλής μεταβλητότητας τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ήταν στο 1,7% πάνω από το 1,6% των προβλέψεων των οικονομολόγων. Στα παράγωγα προϊόντα επί των επιτοκίων της Fed αποτυπώθηκε τιμολόγηση με πιθανότητα περίπου 45%, στο ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το 25% περίπου, στην αρχή της εβδομάδας. Η ανακούφιση από το ότι θα επιστρέψει η Fed στην προγραμματισμένη αρχικά εφαρμογή του προγράμματος της νομισματικής σύσφιξης, έδωσε τη βάση για τη συνέχιση της ανόδου υπό τη μορφή του melt-up, για το οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν. Το εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων ήταν η οριακή έστω υπέρβαση των 2500 μονάδων από τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου, σε νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλών. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να καταγράφεται επενδυτική ευφορία και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Goldman Sachs «η ανυπαρξία ευφορίας απαγορεύει την έναρξη μιας σοβαρής διόρθωσης».

Οι επενδυτές μετοχών των ΗΠΑ θα μετακινηθούν από τομείς υψηλής μερισματικής απόδοσης σε μετοχές τραπεζών, οι οποίες θα επωφεληθούν από την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, αφού η συνεδρίαση καθορισμού της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Εάν η Fed αυτή την εβδομάδα δώσει ένα μήνυμα σχετικά με την άνοδο του πληθωρισμού ή δείξει ότι επικεντρώνεται στην μείωση που χρειάζεται ο ισολογισμός της, θα μπορούσε να υπάρξει μετατόπιση των προτιμώμενων τομέων, ανέφεραν οι αναλυτές.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ωφεληθούν οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα σύμφωνα με τον Chad Morganlander, διευθυντή χαρτοφυλακίου της Washington Crossing Advisors, εάν η δράση της Fed ωθήσει τα επιτόκια μακροπρόθεσμου χρέους  υψηλότερα σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα. Η συνεδρίαση της FOMC δεν αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της Fed Janet Yellen θα χαρακτηρίσει τις πρόσφατες αναγνώσεις του πληθωρισμού, τις ενδείξεις για την πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου τον Δεκέμβριο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κεντρική τράπεζα αρχίζει να μειώνει τον 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ισολογισμό της. Ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλός, αλλά η Yellen θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως μεταβατικό και να επισημάνει τα πρόσφατα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2500,23 μονάδες, είχε επίδοση +1,58% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +11,68%. Ο Dow, με μεταβολή +2,16%, έκλεισε στις 22.268,34 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +12,68%. Ο S&P400 κέρδισε +2,03% με επίδοση στο 2017 +5,62%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,31%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +5,50%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,39%, διαμόρφωσε κέρδη το 2017 στο +19,79%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -2,04%, στα 1323,50 δολάρια η ουγκιά με την απόδοσή του για το 2017 στο +14,89%. Παράλληλα το πετρέλαιο ενισχύθηκε +4,77%. Στο 2017 χάνει -7,53%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -2,20% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον, στο 2017 +1,02%. Ο DAX κέρδισε +1,75%, με απόδοση στο 2017 +9,04%, ομοίως ο CAC ενισχύθηκε +1,96%, με απόδοση +7,23% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,85% και στο 2017 απέδωσε +10,32%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,08% στο 2017 κερδίζει +15,57%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +3,66%, και στο 2017 κερδίζει +25,78%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -0,32%, έχει επίδοση στο 2017 +9,37%.

Ο Nikkei, με μεταβολή 3,29%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +4,16%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,81%, και επίδοση για το 2017 +17,75%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε  +1,85%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +21,21%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,50% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +26,39%. Πτώση -0,35% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +8,05%. 

Φυσικά κάποια στιγμή ο S&P 500 θα υποχωρήσει, γιατί έχουν ήδη περάσει 14 μήνες χωρίς ένα ξεπούλημα που μπορεί να φέρει πτώση ως -5% και 19 μήνες από τότε που εμφανίστηκε μια διόρθωση της τάξης του 10%. Σύμφωνα με ένα αξίωμα των χρηματιστηρίων οι ανοδικές αγορές γέννιονται όταν επικρατεί απαισιοδοξία, μεγαλώνουν μαζί με την αύξηση του σκεπτικισμού στην επενδυτική κοινότητα, ωριμάζουν όταν επικρατεί αισιοδοξία και πεθαίνουν όταν κατακλύζει τους επενδυτές η ευφορία. Σύμφωνα με τον David Kostin επικεφαλής της στρατηγικής για τις επενδύσεις σε μετοχές της Goldman, οι επενδυτές αυτές τις ημέρες είναι τοποθετημένοι μεταξύ σκεπτικισμού και αισιοδοξίας. Ο σκεπτικισμός είναι μια παράμετρος που έχει μεγάλη διάρκεια κατά την εξέλιξη μιας μακράς διαρκείας ανοδικής αγοράς, που αρκετοί αναλυτές στην Wall Street την έχουν χαρακτηρίσει ως την… πιο «μισητή άνοδο» στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

Το φρόνημα επενδυτών και αναλυτών

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα επί του φρονήματος του συνόλου των ενεργών επενδυτών μόνο το 29,3% τοποθετεί τον εαυτό του στο στρατόπεδο των «ταύρων», που σημαίνει ότι εκτιμούν πως οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους 6 μήνες. Αυτή η καταγραφή είναι πολύ κάτω από το ιστορικό μέσο όρο που είναι στο 38,5%. Η πλειοψηφία των επενδυτών εντάσσονται στο στρατόπεδο των «αρκούδων» σε ποσοστό 35,7%, όταν ο μέσος ιστορικός όρος για αυτή την κατηγορία είναι το 30,5%. Ουδέτερη στάση επιλέγει να δηλώνει το 35% των ερωτηθέντων που είναι επίσης ψηλότερα από τον ιστορικό μέσο του 30%. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη να συμφωνήσει, με την εδώ και μήνες εκφρασμένη άποψη της στήλης, πως τα χρηματιστήρια σε καθεστώς χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων και χαμηλών επιτοκίων έχουν σαν δρόμο το Melt-up. Δηλαδή να κινούνται ανοδικά μέσα από την έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος κυκλικά. Οι πρώτοι μήνες του 2017 έδειξαν κέρδη στηριγμένα στις εταιρείες τεχνολογίας και υγείας. Ακολούθησε άνοδος μέσω των εταιρειών ενέργειας. Τώρα πιθανότατα οι τράπεζες με τη βοήθεια της Fed θα αναλάβουν το ευχάριστο έργο να οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά ψηλότερα.

Ο Dr Ed Yardeni παρατηρούσε: «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, η Γερμανία ξεχωρίζει ανάμεσα στα έθνη της ευρωζώνης, καθώς η παραγωγή της είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ οι κύριοι δείκτες παραγωγής άλλων χωρών της ευρωζώνης παρουσιάζουν καθυστέρηση. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO της Γερμανίας αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

Η χώρα έχει επωφεληθεί από την υποχώρηση του ευρώ κατά 24% από τα μέσα του 2014, όταν η ΕΚΤ υιοθέτησε μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων, μέχρι τα τέλη του 2016. Ωστόσο, το ευρώ έχει αυξηθεί κατά 14%, φαινόμενο το οποίο μπορεί να αρχίσει να βαραίνει την ανάπτυξη στη Γερμανία και στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης. Και πάλι, μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός λόγος για τον οποίο η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτύσσεται. Η τεράστια εισροή μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να ενισχύσει την οικονομία πολύ περισσότερο από ό, τι αναγνωρίζεται ευρέως.

(Η Κίνα δείχνει βελτίωση της ανάπτυξης. Αυτό αναμένεται καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη που καθοδηγείται από το χρέος. Τα τραπεζικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούλιο. Αυτό βοήθησε να πυροδοτηθεί μια ακόμα ανοδική πορεία των κατασκευών, όπως αποδεικνύεται από την ανάκαμψη του δείκτη τιμών χάλυβα της Κίνας κατά 130% (για φύλλο θερμής έλασης 1 mm) από το τέλος του 2015 έως την εβδομάδα στις 8 Σεπτεμβρίου. Ο δωδεκάμηνος μέσος όρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 8,0% ετησίως, ο καλύτερος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2014.

ΧΑ

Η εβδομάδα που επιδείνωσε την στατιστική εικόνα

Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, ήταν μια σειρά συνεδριάσεων που οι κυκλικές πιέσεις, με τον ένα και τον άλλο τρόπο, κλάδεψαν τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η αναφορά στους τρόπους, σχετίζεται με τις μετοχές και τους κλάδους που βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων.

Την πρώτη θέση έχει ο κλάδος των Τραπεζών -9,99% με τέσσερα πτωτικά κλεισίματα και ένα ανοδικό, όπως ίσχυσε και για τις εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -5,54%, Ταξίδια Αναψυχή -3,46%, Τηλεπικοινωνιών -3,10%, και για τους, μικρότερης βαρύτητας στην τιμή των βασικών δεικτών, κλάδους Τεχνολογίας -5,23% και Υγείας -5,92%. Ενώ με πέντε πτωτικά βρέθηκε μόνο ο δείκτης των εταιριών Χημικών -10,70%. Αλλά ο κλάδος του Εμπορίου αν και είχε ένα μόνο πτωτικό κλείσιμο έχασε -5,88% στη βδομάδα που «γλύτωσαν» τις απώλειες λίγοι κλάδοι. Ήτοι οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών +2,19%, Πρώτων Υλών +1,92%, Προσωπικών Οικιακών Ειδών +1,70%, και Ακίνητης Περιουσίας +0,18%.

Οι εταιρίες Βιομηχανικών Προϊόντων έχασαν -2,68% με τρία πτωτικά κλεισίματα, της Κοινής Ωφέλειας -2,23% με τρία ανοδικά, όπως και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών που έχασαν -0,74%, ενώ του Πετρελαίου Αερίου έχασε μόνο -0,44%. Αυτά ήταν αρκετά για να βρεθούν ΓΔ και 26άρης -3,30% χαμηλότερα και ο FTSEM -4,65%. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην ευρωζώνη εμφάνισαν άνοδο από +1,4% ως +2,1%, όπως και το φαινόμενο της αύξησης του μέσου ημερήσιου τζίρου, μαζί με την μεγάλη ευκολία που οι βασικοί δείκτες πέρασαν κάτω από καλοχτισμένες στηρίξεις. Ο ΓΔ τον Σεπτέμβριο έχασε -5,97% και στο 2017 κερδίζει πλέον +20,6%, με τον 26άρη στο -5,81% στο μήνα και +17,4% στο τρέχον έτος.

Αυτό στατιστικά επιδείνωσε την εικόνα της αγοράς απειλώντας, στην περίπτωση συνέχισης των ρευστοποιήσεων, να πιεστούν συστηματικά και μετοχές εκτός τραπεζικού τομέα, πολλές εκ των οποίων εμφανίζουν μεγάλα ετήσια κέρδη. Η απουσία δε εμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμα και όταν οι μετοχές έπιασαν τιμές χαμηλών σε βάθος τριμήνου, τονίζει την αύξηση των επιφυλάξεων μετά τις πρώτες αντιδράσεις των ελεγκτών των Θεσμών με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Τη Δευτέρα η αγορά ξεκίνησε ανοδικά, αλλά μείωσαν τα κέρδη των δεικτών οι πιέσεις σε ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, ενώ την κατάσταση «έσωσε» μερικά η άνοδος της ΑΛΦΑ. Το κατώτερο ημέρας ήταν στις 800 μονάδες ειδοποιώντας πως η αγορά θα διαπεράσει πτωτικά τις 805. Επίπεδο τιμών που η αγορά θεωρούσε ισχυρή στήριξη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 806,06 από 802,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2121,24 από 2114,18 με μεταβολή +0,33%. Την Τρίτη ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,58% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,543 από 37,046 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 19,604 από 1,703 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα. Την Τετάρτη με μικρότερο τζίρο σημειώθηκε μικρή πτώση με οδηγό τις Τράπεζες. Προέκυψε μετά από άνοδο ενδοσυνεδριακή, που αναίρεσαν οι συναλλαγές προς στο τέλος. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,09% και έφθασε στις 809,98 από 810,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2131,93 από 2134,96 με μεταβολή -0,14%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,867 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,795 εκατ.

Την πτώση του ΧΑ σφράγισαν οι δυο τελευταίες μέρες της εβδομάδας. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές πτωτική δυναμική, σχεδόν όμοια με της Πέμπτης. Ο ΓΔ έχασε -1,87% από -2,35% την προηγούμενη, ο 26άρης -1,73% από -2,43% και ο FTSEΜ -1,36% από -2,98%, σε σύνοδο όπου ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 139,596 από 64,361 εκατ. ευρώ. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,21% από -6,40%, την ΕΤΕ στο -8,17% από -7,27%, ΕΥΡΩΒ -4,56% από -3,30% και η ΠΕΙΡ -6,77% από -4,09%. Ο ΓΔ από τις 810 μονάδες την Τετάρτη έφθασε στις 776,20 από 790,97 την Πέμπτη. Ο 26άρης έκλεισε στις 2044,40 από 2080,38.

Η εικόνα της μεταβολής των blue chip περιλαμβάνει μόλις επτά μετοχές με άνοδο που είναι οι ΛΑΜΔΑ +3,08% στη βδομάδα, +2,13% στο μήνα και +39,6% στο 2017, ΜΥΤΙΛ +1,92% στη βδομάδα, -1,16% στο μήνα και +38,1% στο 2017, ΕΕΕ +2,21% στη βδομάδα, +3,09% στο μήνα και +43,4% στο 2017, ΜΠΕΛΑ +1,85% στη βδομάδα, -1,57% στο μήνα και -8,5% στο 2017, ΦΡΛΚ +1,69% στη βδομάδα, -10% στο μήνα και +32,4% στο 2017, ΜΟΗ +0,78% στη βδομάδα, +2,38% στο μήνα και +47,7% στο 2017, και ΣΑΡ +0,59% στη βδομάδα, +0,17% στο μήνα και +8,3% στο 2017.

Απώλειες όσο των βασικών δεικτών είχαν αλφαβητικά οι ΑΡΑΙΓ -3,06% στη βδομάδα, -4,28% στο μήνα και +20,22% στο 2017, ΔΕΗ -3,26% στη βδομάδα, -7,56% στο μήνα και -28,3% στο 2017, ΕΛΠΕ -3,29% στη βδομάδα, -3,67% στο μήνα και +66,1% στο 2017, ΟΠΑΠ -3,50% στη βδομάδα, -3,09% στο μήνα και +8,3% στο 2017, και ΟΤΕ -3,10% στη βδομάδα, -3,74% στο μήνα και +15,3% στο 2017.

Εκτός των τραπεζικών που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες πιέστηκαν εξαιρετικά και οι ΤΙΤΚ -7,01% στη βδομάδα, -6,50% στο μήνα και 0,00% στο 2017, ΦΦΓΚΡΠ -5,90% στη βδομάδα, -5,45% στο μήνα και +2,8% στο 2017, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,46% στη βδομάδα, -6,83% στο μήνα και +37,6% στο 2017.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι πιέσεις σε άλλους κλάδους σχετίζονται με τις πρώτες πληροφορίες για τις αντιδράσεις των τεχνοκρατών των Θεσμών καθώς άρχισε η διαδικασία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Μακάρι να είναι ρευστοποιήσεις προληπτικού χαρακτήρα γιατί θα διαρκέσουν λιγότερο. Τεχνικά ο μέσος όρος της αγοράς με δυο συνεδριάσεις έχασε τα σημαντικά για την στατιστική προϊστορία επίπεδα των 810 μονάδων που πάλευε να υπερβεί και βρέθηκε την Παρασκευή ακόμα και κάτω από τις 775 μονάδες για να κλείσει μια μονάδα πάνω από εκεί.    Από το κάτω άκρο μιας συστοιχίας συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα από τις 22 ως τις 30 Ιουνίου, βρέθηκε κοντά στο κάτω άκρο συστοιχίας συνόδων που διεξήχθησαν από τις 26 Μαΐου ως τις 12 Ιουνίου. Αυτό σχηματίζει μια στήριξη στις 770 μονάδες και στην χειρότερη των περιπτώσεων στις 752 μονάδες που ήταν το χαμηλό τη μέρα που εκτονώθηκε η πίεση από την απογοήτευση για την αποτυχία στο Eurogroup του Μαΐου.

Θεωρώντας απίθανο να μην αναγνωριστούν οι 770 μονάδες αναμένουμε μέσα στη βδομάδα ίσως και σήμερα ανοδική αντίδραση αν συνεχίσει το διεθνές κλίμα να λειτουργεί υπέρ της αύξησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Διαφορετικά θα περάσει η αγορά σε φάση αναίρεσης όλης της ανόδου που ξεκίνησε με την μακρύτερη ανοδική αλυσίδα για φέτος που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου και ο ΓΔ με 13 ανοδικά κλεισίματα κατέληξε, από τις 671,57 μονάδες, στις 797,16.  

Η εξέλιξη με καθοδική δυναμική, ακόμα και  μετά την εμφάνιση των 770 ή και των 750 μονάδων, θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Κάνοντας  ζημιά στη μεσοπρόθεσμη τάση που είναι σταθερά σε ανοδικό κανάλι από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο μέσος όρος χτύπησε το χαμηλό των 420,82 μονάδων. Είναι μάλλον απίθανο να συμβεί και πιστεύουμε ότι οι θεσμικοί θα αλλάξουν γνώμη αν παραδεχθούν μέσα τους πως τα αρνητικά νέα από την πορεία των ελέγχων δεν αρκούν για να προκληθεί αυτοτροφοδοτούμενη κάθοδος και πως το μικρό βάθος δεν επιτρέπει μαζικές πωλήσεις καθώς οι όποιοι αγοραστές όταν τις διαπιστώνουν παγώνουν περιμένοντας να δουν τα όρια των αντοχών των πωλητών. Γίνονται μάχες στο ταμπλό συνεπώς το σώμα των θεσμικών είναι διχασμένο.

Μετριοπαθής αισιοδοξία στο ξεκίνημα των σειρών Οκτωβρίου

Στην εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου, προέκυψαν υπολογίσιμοι όγκοι στα ΣΜΕ επί μετοχών για τη σειρά Δεκεμβρίου. Δεν δικαιώθηκαν τα ευοίωνα στοιχήματα στο τέλος της προηγούμενης. Η απουσία αντίστασης κατά την επικράτηση πιέσεων στα Τραπεζικά blue chip, επηρέασε αρνητικά τα περισσότερα. Ο FTSE26 κατέληξε στις 2044,40 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή -3,30%. Στα options του, ο λόγος των calls προς τα puts έδειξε πως στα 5 puts αντιστοιχούσαν 9 call.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, διαμορφώθηκαν σε 16705 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 4925 συμβόλαια. Ο μέσος όγκος της σειράς Σεπτεμβρίου ήταν 1567 συμβόλαια, ενώ του Οκτωβρίου ανήλθε σε 1774 ημερησίως με 4872 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Οκτωβρίου, ορίστηκε στις 2050,00 μονάδες, με προ-πορεία έναντι του 25άρη 5,6 μονάδες. Διακινήθηκαν και 81 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου συνολικά, με μέσο όγκο 16 ΣΜΕ και 53 ανοικτές θέσεις.

Τεχνικά για το δείκτη της αγοράς των παραγώγων τα περιθώρια έχουν στενέψει αφού την Παρασκευή χτύπησε στις 2034,14 μονάδες και έκλεισε στις 2044,4 με τη διακύμανση της μέρας στη ζώνη των 2030 και 2070 μονάδων. Αυτόματα αυτό το δεδομένο οδηγεί στην αντιστοίχηση με τη ζώνη στην οποία συσσώρευε ο 26άρης από τις 25 Μαΐου ως τις 12 Ιουνίου που είχε ανώτερο τις 2103 μονάδες (τα υψηλά στις συνόδους στις 2 και 6 Ιουνίου) και κατώτερο τις 2009 από το χαμηλό στις 25/5. Είναι πιθανό με πτώση περίπου -1,5% να χτυπήσει ο δείκτης το κατώτερο εκείνης της περιόδου που σημειώθηκε όταν οι θεσμικοί εκτόνωσαν τις πιέσεις που θέλησαν να ασκήσουν μετά την αποτυχία του Eurogroup του Μαΐου. Τώρα υπάρχει μια διάσπαρτη αίσθηση πως οι Θεσμοί έχουν σηκώσει ψηλά πολλά θέματα και αρχίζει να διαφαίνεται μια απόσταση ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την διάθεση για την επίλυσή τους σύντομα. Την αγορά ίσως απελευθερώσει το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών αλλά ως τότε η στατιστική και η αυτοσυντήρηση όσων διαχειρίζονται μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια μαζί με την επιτυχία του Road show στο Λονδίνο θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο.   

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές χτύπησαν υψηλά επίπεδα δεκαετίας σήμερα Δευτέρα και το δολάριο κρατήθηκε σταθερό στις αρχές μιας εβδομάδας, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανόν να παλέψει με το φουσκωμένο ισολογισμό της ως μέρος μιας μακράς αναστροφής από την κατάσταση των σούπερ φθηνών χρημάτων παγκοσμίως.

Υπήρξε ανακούφιση μετά το πέρασμα του Σαββατοκύριακου χωρίς νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα, αν και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ θα είναι στο επίκεντρο όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ομιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη σε ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα φορολογικά σχέδια του Trump ενδέχεται επίσης να αναδυθούν αυτή την εβδομάδα, ενώ οι εκλογές στη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία θα προσθέσουν επιπλέον πολιτική αβεβαιότητα στο μίγμα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,9% για να φτάσει σε ύψη που δεν επισκέφθηκε από τα τέλη του 2007. Η Samsung Electronics οδήγησε τα κέρδη, μαζί με τις εταιρίες υγείας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ο βασικός δείκτης της Αυστραλίας πρόσθεσε 0,6%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε για διακοπές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S & P 500 αυξήθηκαν κατά +0,2%.

Για τις αγορές, το κύριο γεγονός αυτής της εβδομάδας θα είναι η συνεδρίαση της Fed επί της νομισματικής της πολιτικής την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου είναι πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση που γίνεται γρήγορα η επικρατούσα παγκόσμια τάση.

Ο Καναδάς έχει ήδη περάσει σε αύξηση των επιτοκίων δύο φορές τους τελευταίους μήνες και η Τράπεζα της Αγγλίας κατάφερε να σοκάρει πολλούς την περασμένη εβδομάδα επισημαίνοντας τις μελλοντικές αυξήσεις στα βασικά επιτόκιά της.

«Αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις πρόκειται να επηρεάσουνε την παγκόσμια ρευστότητα, ενώ η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την επέμβαση στην πορεία του ισολογισμού της την Τετάρτη και η BoE είναι στα πρόθυρα μιας πρώτης αύξησης επιτοκίων, ενδεχομένως τον Νοέμβριο», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.

Το σκηνικό μετά από μια σειρά αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών που γίνονται ολοένα και πιο σαφείς στην στροφή τους προς πολιτικές σύσφιξης, μοιάζει έτοιμο για μια χαλάρωση της μόχλευσης της αγοράς και της μεταφοράς κεφαλαίων. Οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα σκαρφάλωσαν 14 μονάδες βάσης την περασμένη βδομάδα με αυτές για τα αντίστοιχα βρετανικά να εκτινάσσονται 30!

Η σεισμική μετατόπιση των επιτοκίων βοήθησε στο ότι η στερλίνα πέτυχε το υψηλότερο επίπεδο ενάντια σε ένα καλάθι νομισμάτων από την ψήφο του Brexit και εμφάνισε την καλύτερη εβδομάδα σε σχεδόν εννέα χρόνια.

Το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό απέναντι στο γιεν στα 111,21 γιεν, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται ευρέως να διατηρήσει την πολιτική των μαζικών αγορών ενεργητικού σε συνεδρίαση την Πέμπτη.

Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν κοντά σε υψηλό πέντε μηνών, με τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης και τη σταδιακή επανεκκίνηση των διυλιστηρίων πετρελαίου των ΗΠΑ.