Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 10:40

Danske Bank: 5,15 δισ. δολ. για την εξαγορά της Sampo Bank

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της φινλανδικής Sampo Bank, προς 30,1 δισ. κορώνες Δανίας (5,15 δισ. δολ.) σε μετρητά, έκλεισε η Danske Bank A/S, ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός της Σκανδιναβίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Η τράπεζα που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά από την έκδοση μετοχών, αξίας 14 δισ. κορώνες, ενώ το λοιπό ποσό θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση χρέους, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η Danske Bank αγοράζει την Sampo Bank από την Sampo Oyj, με έδρα το Ελσίνκι.

«Η επένδυσή μας στη Φινλανδία εντάσσεται στην στρατηγική του ομίλου για την επέκταση της λιανικής τραπεζικής στη Βόρειο Ευρώπη», ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Danske Bank, Peter Straarup, στην ανακοίνωση.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της δανέζικης δανείστριας εκτός χώρας τη τελευταία διετία, μετά την εξαγορά της Northern Bank της Βορείου Ιρλανδίας και της National Irish Bank της Ιρλανδίας, αντί 1,86 δισ. δολ. το 2005. Η περυσινή εξαγορά σηματοδότησε την αύξηση του ενδιαφέροντος της τράπεζας στην πραγματοποίηση κερδών και στην αξία της επέκτασης, παρά στη μείωση του κόστους και στην αγορά ιδίων μετοχών.

Οι μετοχές της Danske Bank υποχωρούσαν έως 7% και διαπραγματεύθηκαν 5,9% χαμηλότερα, στις 247,5 κορώνες η μία στις 9:03 π.μ. στην Κοπεγχάγη. Οι μετοχές της Sampo αναρριχήθηκαν έως 12% και διαπραγματεύθηκαν 11% υψηλότερα, φθάνοντας στα 17,90 ευρώ η μία στο Ελσίνκι.

Μετά την πώληση της Sampo, η κύρια δραστηριότητα του Sampo Group, θα είναι οι ασφάλειες. Επίσης η Sampo διαθέτει σκέλος real estate. Σήμερα το πρωΐ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν 24%, φθάνοντας στα 335 εκατ. ευρώ (427 εκατ. δολ.), μετά τα κέρδη από τις επενδύσεις και την αύξηση των εσόδων από το σκέλος ασφάλισης ζημιών.

Το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Danske Bank, σημείωσαν αύξηση 25%, φθάνοντας στα 3,70 δισ. κορώνες (630 εκατ. δολ.) σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας στις 31 Οκτωβρίου, μετά τα υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές και τα έσοδα των ασφαλειών.

Η Danske Bank έχει πει ότι η συνένωση των ιρλανδικών σκελών της στο αντίστοιχο της πλατφόρμας τεχνολογίας, θα έχει κόστος 1,5 δισ. κορώνες.