Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 09:18

Market Beat: Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος διεθνώς ενισχύει τις δυσοίωνες προσδοκίες

Το συζητούσανε στην αγορά, μέρες τώρα οι παλαιοί, καθώς βλέπανε την άνοδο με το τσιγκέλι στην Αθήνα, τις μέρες που οι ξένες αγορές σημείωναν ράλι ανακούφισης, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούσαν τους βασικούς δείκτες σε ρεκόρ υψηλών. «Αν γυρίσει η τάση στα διεθνή μουρμούριζαν, ποιος θα αντισταθεί, με εντολές αγοράς, της προσφοράς που θα φέρει ο συντονισμός με τα ξένα χρηματιστήρια στην κάθοδο;».

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το συζητούσανε στην αγορά, μέρες τώρα οι παλαιοί, καθώς βλέπανε την άνοδο με το τσιγκέλι στην Αθήνα, τις μέρες που οι ξένες αγορές σημείωναν ράλι ανακούφισης, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούσαν τους βασικούς δείκτες σε ρεκόρ υψηλών. «Αν γυρίσει η τάση στα διεθνή μουρμούριζαν, ποιος θα αντισταθεί, με εντολές αγοράς, της προσφοράς που θα φέρει ο συντονισμός με τα ξένα χρηματιστήρια στην κάθοδο;». Το πόσο δίκιο είχαν φάνηκε χθες, αμέσως μετά το πρώτο πεντάλεπτο. Το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα σημαντικό έγινε λόγω του μαξιλαριού που σκέφτηκαν να κατασκευάσουν οι θεσμικοί από την προ-συνεδρίαση και το μέγιστο που εγγράφηκε στο πρώτο πεντάλεπτο ήταν αρκετά χαμηλότερα από της Τετάρτης. Όλα έδειξαν πως η μέρα θα ήταν δύσκολη, πριν συμπληρωθεί  μισή ώρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Είκοσι μονάδες κάτω, για τον ΓΔ, δεν είναι κάτι τρομερό. Αλλά, όταν έχουμε σπάσιμο στηρίξεων που στήθηκαν με σοβαρούς όγκους συναλλαγών στο κοντινό παρελθόν και τώρα καταρρίπτονται με σχετική ευκολία, επηρεάζεται η μεσοπρόθεσμη τάση και όχι αυτή που ορίζεται ως βραχυπρόθεσμη και ενδιαφέρει λιγότερο τους ιδιώτες επενδυτές. Αυτό και μόνο δικαιολογεί το φαινόμενο, στο τέλος της συνόδου να μην υπάρχει κλαδικός δείκτης με θετική ημερήσια μεταβολή και το ελάχιστο μέρας ήταν η τιμή που είχε ο ΓΔ στο πέρας των ελεύθερων συναλλαγών, οριακά κάτω από την τιμή κλεισίματος, που σχημάτισαν οι δημοπρασίες. Από αυτές κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη οι εταιρίες για Πρώτες Ύλες +0,12% και του Εμπορίου +0,08%!

Η καθοδική διαφυγή όπως λένε οι εγχώριοι αναλυτές για να τονίσουν την κίνηση κάτω από ισχυρά επίπεδα στήριξης, που αν «έσπαγαν» θα άνοιγε ο δρόμος για την αναζήτηση νέων χαμηλών δευτέρου εξαμήνου, προκάλεσε το ένστικτο αυτοσυντήρησης των θεσμικών. Το επίπεδο των 800 μονάδων ξεπεράστηκε εύκολα καθοδικά, αφού οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν κλιμακούμενες, με πτώση που είχε χαρακτηριστικά αυτο-τροφοδοσίας. Πάντα έτσι όμως συμβαίνει όταν αλλάζει προς το χειρότερο η τεχνική εικόνα της αγοράς. Καθώς πολλοί, θέλοντας να αποφύγουν το στρίμωγμα στην «έξοδο», βλέπουν την ισχύ της πτώσης και ξεκινάνε το ξεφόρτωμα χωρίς πολλές σκέψεις.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει πιάσει τιμές που αντιστοιχούν σε χαμηλά πενταμήνου. Η πτώση του χθες είναι η μεγαλύτερη σε βάθος 4 μηνών και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων, μπορεί να σχετίζεται με την επιμονή του ΔΝΤ για διενέργεια ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού και αντοχής σε εικονικά αρνητικά σενάρια, πριν λήξει το πρόγραμμα του ESM. Βλέπετε ο κύριος Ράις του ΔΝΤ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη θέση και τη σχέση του Ταμείου με τους εταίρους και πιστωτές και την Ελλάδα. Οι δε θεσμικοί φοβήθηκαν, πως όσα απαιτεί η πρώτη αξιολόγηση βάσει του νέου προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ με την Ελλάδα, θα αποκαλύψει πως ίσως χρειαστεί να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη ως παλαιοί μέτοχοι

Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec σημείωνε: «Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χθες, ο Euro Stoxx Banks κατέγραψε κέρδη (συνολικά +5,5% σε 4 ημέρες) ανακάμπτοντας στις 134,6 μονάδες και απέχοντας μόλις 4% από την προηγούμενη τοπική κορυφή. Ο εγχώριος Τραπεζικός δείκτης δεν ακολούθησε την ανοδική αυτή αντίδραση, όπως θα την χαρακτηρίζαμε στην παρούσα φάση. Η ανησυχία της Αγοράς είναι εμφανής και αν δεν διαλυθούν τα σύννεφα γύρω από τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ενδεχομένως, να μην επιτύχει νέο υψηλότερο επίπεδο από εκείνο των 860 μονάδων, ακόμα και αν το διεθνές κλίμα παραμείνει υποστηρικτικό».

Αλλά η εκτόξευση ακόμα ενός πυραύλου από τη Β Κορέα το βράδυ για εμάς, τα ξημερώματα για την Ασία, ανέτρεψε το θετικό κλίμα που σχημάτισαν τα δεδομένα από την οικονομία των ΗΠΑ, σχετικά με τον πληθωρισμό και την πιθανότητα να περάσουν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις από το Κογκρέσο. Αυτά είχανε δώσει ώθηση σε νέα ιστορικά υψηλά για τον Dow, ενώ πτώση είχαμε στους υπόλοιπους βασικούς δείκτες των αγορών στις ΗΠΑ.

"Είχαν υπάρξει αναφορές που υποδήλωναν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει την εκτόξευση πυραύλων, επομένως αυτό δεν ήταν έκπληξη. Επίσης, στο παρελθόν, οι αγορές σταθεροποιήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες μετά την εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Κατά κάποιον τρόπο αυτό μοιάζει με κάτι που έχουν ήδη βιώσει οι αγορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι μια περιορισμένη αντίδραση” δήλωσε ο Hirokazu Kabeya, της Daiwa Securities.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Με τους επενδυτές στις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία η Wall Street έκλεισε με τους βασικούς δείκτες να έχουν διαφορετικά πρόσημα μεταβολής στο κλείσιμο. Ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη μέρα στη σειρά, με κέρδη 0,20% ή 47 μονάδων στις 22.203,48 ο S&P σημείωσε πτώση 0,11% στις 2.495,62 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,48% στις 6.429,08 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+2,5%) και Pfizer (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers Cos (-1,3%) και Walt Disney (-1%).

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 1,9%, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο στο 1,8%.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού κοντά στο στόχο 2% της Fed αυξάνει τις πιθανότητες για περεταίρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου υποχώρησαν στις 284.000 από 298.000 προηγουμένως.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές. Μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε να καταστρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες και σκοτάδι» και να βυθίσει την Ιαπωνία με πυρηνικά όπλα.

Η τιμή του πετρελαίου μετά την έκθεση του ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) που βλέπει μείωση στο παγκόσμιο πλεόνασμα αργού ανέβηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων λόγω αυξημένης ζήτησης. Το αργό ΗΠΑ (WTI) ενισχύθηκε 1,2% στα 49,89 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1907 δολάρια από 1,1885 την προηγούμενη μέρα.

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες πτώσης, κατά 0,1% στα 1.329 δολάρια την ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,19%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,12% στις 381 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,14% στις 7.295 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στις 12.540 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 5.225 μονάδες.

Ανάλογα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,1% ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,22%.

Μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε να καταστρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες και σκοτάδι» και να «βυθίσει» την Ιαπωνία με πυρηνικά όπλα.

Επιπλέον, Ρωσία και Λευκορωσία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, διάρκειας μίας εβδομάδας.

Αρνητικό αντίχτυπο είχε η μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6% τον Αύγουστο έναντι 6,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας κράτησε αμετάβλητα επιτόκια ωστόσο αναμένεται στους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στη Μεγάλη Βρετανία.

ΧΑ

Με μεγαλύτερο τζίρο μεγάλη πτώση με οδηγό πάντα τις Τράπεζες

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική. Κλιμακούμενα καθοδική από τις 10:45, μετά από έναρξη που έγινε με σημαντικό ανοδικό χάσμα +0,28%. Αλλά μετά το μέγιστο μέρας στις 812,50 από 814,94, μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, στο πρώτο τέταρτο, ήρθαν  πολλά κύματα ρευστοποιήσεων ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και οι δημοπρασίες προσέφεραν μια ανοδική ώθηση. Την πορεία καθόρισαν αποφασιστικά οι Τράπεζες. Το άνοιγμα ορίστηκε στις 812,27 μονάδες αλλά είχαμε την εγγραφή του ελάχιστου στις 789,50 από 809,22 μονάδες στις 17:00.

Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν ανώτεροι συγκριτικά με της Τετάρτης και η τελική εικόνα επιδεινώθηκε όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ, προφανώς γιατί οι μεταβολές των βασικών δεικτών στη Wall Street δεν επηρέασαν τη διάθεσή τους. Αφού είχαν ξεκινήσει επίπεδα και ο Dow συνέχισε έτσι με μεταβολές γύρω στο -0,02% ως -0,04%.

Το ενδιαφέρον για ρευστοποιήσεις στα blue chip, που ακροβατούσαν στο πρώτο μέρος, εντάθηκε προς το τέλος, με σημαντικές απώλειες εκτός των συστημικών Τραπεζών για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,66%, την ΑΡΑΙΓ -4,94%, την ΔΕΗ -4,57%, την ΑΤΤ -4,05%, ΒΙΟ -3,90%, και ΑΔΜΗΕ -3,30%. Τα υπόλοιπα 8 πτωτικά με υπολογίσιμες απώλειες από -0,99% ως το -2,24% ήταν ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡ και ΜΠΕΛΑ και κάτω του -1% έπεσαν μόνο ΟΠΑΠ -0,99%, ΟΛΠ -0,51%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,50% και ΕΕΕ -0,34%.

Στο ΧΑ είχαμε καθαρή πτώση με ευθύ τρόπο, καθώς η άνοδος των τιμών συνάντησε γρήγορα οροφή και γύρισε έντονα κάτω, μετά το πρώτο τέταρτο της διαπραγμάτευσης.  Το ελάχιστο μέρας ήταν πολλές μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό. Στο τελευταίο λεπτό ο ΓΔ σταμάτησε στις 789,50 για να κλείσει στις 790,97 μετά από μικρή ώθηση στις δημοπρασίες.

Το μέγιστο σημειώθηκε στις 10:45 και η τιμή κλεισίματος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για ρευστοποίηση θέσεων. Υπήρξε μέσα στη μέρα ανοδικό ξεπέρασμα των 812,5 μονάδων και η κίνηση έδειξε επανάκαμψη του μίζερου κλίματος. Αλλά όταν φάνηκε η αδυναμία διατήρησης του επιπέδου των 800, τα κύματα εντολών πώλησης ανέβασαν την προσφορά και ανάγκασαν τους βασικούς δείκτες σε πτωτική κίνηση σταθερής κλίσης ως τις 17:00. Στις δημοπρασίες δεν υπήρξε επιπλέον πίεση των δεικτών αν και είχε άμεση σχέση με τις Τράπεζες με τον δείκτη τους σε νέο ελάχιστο μέρας και κλείσιμο εκεί.

Ήταν μια σύνοδος με μεγάλο εύρος (23 μονάδες) σε σχέση με τις 5,7  μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που πέρασε στα 53,748 από 54,900 δις ευρώ.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -6,40% από 0,00%, την ΕΤΕ στο -7,27% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ -3,30% από -1,57% και η ΠΕΙΡ -4,09% από -0,95%. Η αγορά σήμερα χρειάστηκε να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών, και δεν το έκανε αυτή τη φορά με επιτυχία ως τις 17:00. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip χάνοντας -2,98% από +0,51% την προηγούμενη.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (21 από 11) και κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 6 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 1 από 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 33 από 19 ήταν πτωτικές. Στα 64,361 από 49,867 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 34,05 από 19,89 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ενισχύθηκε δραστικά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 52,90% από 39,89% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,35% και έφθασε στις 790,97 από 809,98 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2080,38 από 2131,93 με μεταβολή -2,42%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν δραστικά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,361 από 49,867 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,043 από 5,795 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 59,404 από 42,471 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,063 από 0,851 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 69,547 από 48,554 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 23 από 55 των καθοδικών σε 86 από 38 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 14 από 22.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στη σύνοδο της Πέμπτης 14/9, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, σταθερή καθοδική πορεία. Το μέγιστο στις 10:45 ήταν οι 2137,87 μονάδες (+0,28%). Το ελάχιστο στις 2078,59 ήρθε στις 16:59. Από τις 10:45 ως τις 17:00 κινήθηκε κλιμακούμενα πτωτικά Με τη βοήθεια των δημοπρασιών το κλείσιμο έγινε στις 2080,38, με μεταβολή -2,42%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 52,523 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1888 συμβολαίων και οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 584 από 1216. Διακινήθηκαν επίσης 2104 ΣΜΕ για τη σειρά Οκτωβρίου με ανώτερο στις 2135,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2079,00 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 4210, με εκκαθάριση στις 2082,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 34 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου. Οι traders αν και δεν επαληθεύτηκαν οι ευοίωνες προσδοκίες όρισαν προ-πορεία του ΣΜΕ Οκτωβρίου έναντι του δείκτη, στις 2,0 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης  της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Με κλείσιμο αύριο κάτω από τις 815 μονάδες θα συμπληρώσουμε δύο εβδομάδες με κλείσιμο κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 εβδομάδων και η οριστικοποίηση αυτής της διάσπασης οδηγεί τον Δείκτη στην επόμενη στήριξη στη περιοχή των 770 μονάδων με κάτω όριο τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 745 μονάδες. 

Αντίθετα για να αντιστραφεί το πτωτικό σενάριο θα πρέπει, σαν πρώτο θετικό σημάδι, να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης άμεσα πάνω από τις 815 μονάδες και να επιχειρήσει να διασπάσει ανοδικά τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών που έχει υποχωρήσει στις 824 μονάδες.

Κύριος υπεύθυνος για την πτωτική εικόνα της Αγοράς είναι ο Τραπεζικός κλάδος. Ο προβληματισμός για τις Τραπεζικές μετοχές οφείλεται από την μία στην θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια και από την άλλη στην διάχυτη ανησυχία για το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη των στόχων για τα "κόκκινα" δάνεια για το επόμενο έτος.

Η στήριξη του Τραπεζικού δείκτη είναι στις 910 μονάδες που συναντά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών και χαμηλότερα το ανοδικό "gap" από 28/4 στις 894,57 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές των Τραπεζών ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών είναι: στην ΑΛΦΑ στο 1,96 που έχει ήδη διασπαστεί καθοδικά, στην ΕΤΕ 0,289, στην ΕΥΡΩΒ 0,764 και στην ΠΕΙΡ έχει ήδη διασπαστεί αφού βρίσκεται στο 4,17.

Στο υπόλοιπο ταμπλό κυριαρχούν οι χαμηλοί τζίροι και η στάση αναμονής από τους επενδυτές, με την πλειοψηφία των μετοχών να διατηρεί τις στηρίξεις του. Αν συνεχιστεί όμως η πίεση στις Τράπεζες θα δοκιμαστούν και οι στηρίξεις των υπολοίπων μετοχών.

Τα βλέμματα των επενδυτών αύριο θα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση του Eurogroup με το Ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα του.

Επίσης στην αυριανή συνεδρίαση περιμένουμε αυξημένο τζίρο και μεταβλητότητα αφού εκτός της λήξης Παραγώγων για μετοχές και δείκτες είναι και η τελευταία ημέρα πριν την αναδιάρθρωση δεικτών. Η μετοχή της ΕΥΡΩΒ θα εισαχθεί στον δείκτη STOXX Eastern Europe 50, ενώ ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ θα διαγραφούν από τον FTSE Αναδυόμενων Αγορών.

Το roadshow στο Λονδίνο (20 - 21/9) θα μας απασχολήσει επίσης, ενώ στις 24/9 έχουμε τις Γερμανικές εκλογές που το αποτέλεσμα τους και κυρίως το Κυβερνητικό Σχήμα που θα προκύψει, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία στον βηματισμό της Ευρωζώνης στο μέλλον.

Σήμερα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηρίων και οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε άλλον ένα πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία στον Ειρηνικό Ωκεανό την Παρασκευή, αποδεικνύοντας την ανυπακοή της Πιονγιάνγκ ενόψει των εντατικοποιημένων κυρώσεων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αγορών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0,2%, ενώ ο δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4%, αν και ήταν ακόμα +0,4% ψηλότερα για την εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,1%. Η Ιαπωνία δήλωσε ότι ο βόρειος κορεάτικος πύραυλος έπεσε στη θάλασσα περίπου 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά του Χοκάιντο.

Η εκτόξευση ήρθε λίγες μέρες μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ για την πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά οι αγορές αρχίζουν να συνηθίζουν στον ήχο από τα χτυπήματα του σπαθιού της Βόρειας Κορέας.

"Έχουν υπάρξει αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει την εκτόξευση πυραύλων, επομένως αυτό δεν ήταν έκπληξη. Επίσης, στο παρελθόν, οι αγορές σταθεροποιήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες μετά την εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Κατά κάποιον τρόπο αυτό μοιάζει με κάτι που έχουν ήδη βιώσει οι αγορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι μια περιορισμένη αντίδραση” δήλωσε ο Hirokazu Kabeya, της Daiwa Securities.

Ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ, ο οποίος αποκλείει τις υψηλής μεταβλητότητας τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ήταν στο 1,7% πάνω από το 1,6% των προβλέψεων των οικονομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, των χρηματιστηριακών συμβολαίων επί των επιτοκίων της Fed των Ηνωμένων Πολιτειών έδειχνε τιμολόγηση με πιθανότητα περίπου 45%, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με περίπου 25% στην αρχή αυτής της εβδομάδας.

Τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα, είδαν την απόδοσή τους στο 2,225%, αλλά υποχώρησαν πίσω στο 2,178% την Παρασκευή στην Ασία μετά την εκτόξευση πυραύλων της Βόρειας Κορέας.