Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 07:02

Κοντά στα 61 δολ. το βαρέλι το πετρέλαιο

ΚΟΝΤΑ στα 61 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση θέρμανσης τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, ενδέχεται να περιορίσουν τα αποθέματα.

Τα συμβόλαια της βενζίνης αναρριχήθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων και το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι προμήθειες του καυσίμου στις ΗΠΑ, υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις την εβδομάδα που πέρασε. Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα ολοκληρώσουν τη μείωση της παραγωγής τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου του Κουβέϊτ στις 8 Νοεμβρίου.

Το αργό για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 61,01 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 12:09 μ.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,33 δολ., ποσοστό 2,2%, φθάνοντας χθες στα 61,16 δολ. το βαρέλι χθες και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 25 Οκτωβρίου. Οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 4% αυτόν τον μήνα και χθες έκλεισαν πάνω από τον μέσον όρο 40 ημερών για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης όταν τα διυλιστήρια παράγουν πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Οι προμήθειες διυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του ντήζελ, υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα και την εβδομάδα που πέρασε υποχώρησαν τρεις φορές περισσότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Tα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν λιγότερο των προβλέψεων κατά 435.000 βαρέλια.

Στο Λονδίνο το πετρέλαιο μπρεντ για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, διαπραγματεύθηκε στα 61,20 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χαμηλότερα, στις 11 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.