Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 08:17

China Merchants Energy: Πώληση μετοχών για την αγορά τάνκερ

ΔΗΜΟΣΙΑ εγγραφή στη Σαγκάη, πραγματοποιεί η China Merchants Energy Shipping Co., σκέλος της κρατικής China Merchants Group, προκειμένου να αντλήσει ποσόν έως 5,72 δισ. γιουάν (727 εκατ. δολ.) για την αγορά τάνκερ και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει μετοχές αξίας 1,2 δισ. γιουάν στις 20 Νοεμβρίου, που αντιπροσωπεύουν το 35% της χρηματιστηριακής της αξίας μετά την πώληση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο της πόλης. Η εταιρεία σκοπεύει να αγοράσει 14 τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και πέντε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι κινεζικές ναυτιλιακές εταιρείες επεκτείνουν τον στόλου τους, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας τροφοδοτεί τη ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο. Επίσης, η China Merchants Energy χρειάζεται να αντικαταστήσει τα 10 από τα 14 τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, εν όψει της απαγόρευσης χρήσης δεξαμενόπλοιων μονού τοιχώματος (Single-hull).

Τα δεξαμενόπλοια μονού τοιχώματος έχουν μόνο ένα ατσάλινο μέρος που χωρίζει το εμπόρευμα από τον ωκεανό. Η απαγόρευση χρήσης τέτοιων πλοίων από τα Ηνωμένα Εθνη θα ισχύσει με την έναρξη του 2010 και η πλήρης χρήση τους θα σταματήσει μέχρι το 2015.