Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2006 15:29

Ενταση και επεισόδια στη συγκέντρωση λιμενεργατών έξω από τον ΟΛΘ

Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν σημερα έξω από τα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όταν λιμενεργάτες προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία όπου ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλιου με θέμα την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (containers’ terminal). Από το δ.σ. αποχώρησαν και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων (λιμενεργατών και διοικητικών υπαλλήλων) καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τα μέλη του δ.σ. καλούνται να συζητήσουν τη «διακήρυξη διεθνούς δημοσίου διαγωνισμού για πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να παραχωρηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις του σταθμού φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ», ενώ αντίστοιχη διαδικασία προωθείται και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ).

Οι εργαζόμενοι κήρυξαν στάση εργασίας από τη μία μετά το μεσημέρι και έως τις 5 το απόγευμα και συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΛΘ. Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όπου επισης συνεδρίαζε το δ.σ. προκειμένου να εξετάσει τις προσφορές ιδιωτών για τις εμπορικές χρήσεις του λιμένος.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Σπανόπουλος,

«εντελώς, αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρείται καν το τριήμερο, που προβλέπεται για την ενημέρωση, στις Ανώνυμες Εταιρείες, προχωρά η ιδιωτικοποίηση του σταθμού, που είναι το "φιλέτο" των δραστηριοτήτων του λιμανιού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες, αλλά προσπαθεί να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εμπορικών λιμανιών, ανάμεσά τους τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και στους δυο μεγάλους Οργανισμούς, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το θέμα της παραχώρησης των λιμένων ζήτησε το ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/10/1264280.htm .