Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 08:50

Pudong Bank: Προς άντληση 762 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών

ΣΧΕΔΙΑ, να αντλήσει έως 6 δισ. γιουάν (762 εκατ. δολ.) από την πώληση μετοχών για την αύξηση του κεφαλαίου της, το οποίο υποχώρησε στα κατώτατα επιτρεπτά όρια, κάνει η Shanghai Pudong Development Bank Co., η κινεζική συνεργάτης της Citigroup Inc.

Η όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας, Pudong Bank, θα προσφέρει τις μετοχές της προς 13,64 γιουάν η μία από τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως 5,1%, φθάνοντας στα 15,15 γιουάν η μία σήμερα, 11% υψηλότερα της τιμής προσφοράς.

Η υστέρηση κεφαλαίου απειλεί την επέκταση δανεισμού από την Pudong Bank, ο οποίος οδήγησε σε αύξηση των κερδών 27% σε ετήσια βάση από το 2003. η προσφορά μετοχών, η πρώτη που ανακοινώθηκε σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, θα ανοίξει τον δρόμο στη Citigroup να τετραπλασιάσει το μερίδιό της στην τράπεζα που εδρεύει στη Σαγκάη, στο 19,9%.

Οι μετοχές της Pudong Bank σημείωσαν άνοδο 2,8%, φθάνοντας στα 14,83 γιουάν η μία στις 11:30 π.μ. στη Σαγκάη. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 52%, υστερώντας της ανόδου των τραπεζών μεσαίου μεγέθους, όπως της ανταγωνίστριάς της China Merchants Bank, οι μετοχές της οποίας σημείωσαν άνοδο 86% και της China Minsheng Banking Corp, οι οποίες αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 128%.

Η Citigroup, που απέκτησε το 5% της Pudong Bank το 2003, σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιό της στο ανώτατο επιτρεπτό όριο για ξένο επενδυτή. Η τράπεζα που εδρεύει στη Ν. Υόρκη θα αυξήσει την κυριότητά της μετά την ολοκλήρωση της πώλησης μετοχών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Ma Li, τον περασμένο μήνα, στο Πεκίνο.