Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006 09:11

Aozora: Σημαντικές οι απώλειες των μετοχών

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, μετά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην Ιαπωνία, που ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα, σημείωσαν οι μετοχές της Aozora Bank Ltd., μετά την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών της χώρας, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε μηνών, χθες.

Οι μετοχές της Aozora, υποχώρησαν έως 13%, φθάνοντας στα 494 γιέν η μία, χαμηλότερα από τα 570 γιέν η μία κατά τη δημόσια εγγραφή των 3 δισ. δολ. της τράπεζας. Η Aozora δεν κατάφερε να ευνοηθεί από τη σημερινή ανάκαμψη των ιαπωνικών τραπεζικών μετοχών, οι οποίες περιόρισαν τις μεγαλύτερες συνεχόμενες απώλειες που σημείωσαν σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους, μετά την ανακοίνωση του υψηλότερου των εκτιμήσεων ΑΕΠ.

Τα κέρδη από τους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της Cerberus Partners LP των ΗΠΑ και της ιαπωνικής κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με τις ζημίες των αγοραστών μετοχών κατά τη δημόσια εγγραφή. Η Goldman Sachs Group Inc., η Morgan Stanley και η Nikko Citigroup Ltd. εισέπραξαν κατά μέσον όρο αμοιβή 4,8% από τη διαχείριση της πώλησης μετοχών της Aozora.

Η Cerberus και οι άλλοι μέτοχοι άντλησαν 351 δισ. γιέν (3 δισ. δολ.) πουλώντας 615,8 εκατ. μετοχές της τράπεζας στο χαμηλότερο επίπεδα κλίμακας τιμής που κυμάνθηκε από 550 γιέν έως 610 γιέν. Οι εταιρείες επενδύσεων πούλησαν το μερίδιο ελέγχου τους.

Μέχρι χθες ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών Topix σημείωνε απώλειες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση και άγγιξε τις 398,48 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Ιουνίου, μέσα στο έτος. Σήμερα ο δείκτης σημείωσε άνοδο 3,7%, μετά την απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ.