Αναβολή για λίγα 24ωρα πήρε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει ποια από τα έξι υποψήφια σχήματα θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Αναβολή για λίγα 24ωρα πήρε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει ποια από τα έξι υποψήφια σχήματα θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Η αναβολή, η οποία οφείλεται σε λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον διαγωνισμό, σημαίνει πως το Δ.Σ. θα συνέλθει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία.
Από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα προκύψει η short list με τα σχήματα που θα κληθούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.
Η απόφαση του συμβουλίου θα βασισθεί στην εισήγηση των συμβούλων αξιοποίησης, σχετικά με το κατά πόσο κάθε «μνηστήρας» πληροί τον βασικό όρο της προκήρυξης, δηλαδή είτε είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (ENTSO-G), είτε πρόκειται για εταιρεία που βρίσκεται σε σύμπραξη με Ευρωπαίο διαχειριστή. Μία προϋπόθεση που πληροί το σχήμα των Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, διαχειριστές του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος αντίστοιχα, οι οποίες διεκδικούν από κοινού το 66% του ΔΕΣΦΑ.
Από το παραπάνω σχήμα, οι τρεις εταιρείες (Snam, Fluxys, Enagas) αποτελούν βασικούς μετόχους του αγωγού TAP, κάτι που σημαίνει πως τυχόν απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα τους δώσει τη δυνατότητα για σημαντικές συνέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, επικεφαλής του «συνασπισμού» είναι η Snam με 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζονται οι υπόλοιποι τρεις διαχειριστές.
Τον βασικό όρο του διαγωνισμού πληροί και η κοινοπραξία της Transgas και της GRTgaz, καθώς οι δύο εταιρείες διαχειρίζονται τα συστήματα φυσικού αερίου της Ρουμανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για τη Regasificadora del Noroeste, ισπανική εταιρεία που μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω του δικτύου της στα βορειοδυτικά της χώρας.
Πιο αβέβαιη είναι η έκβαση για τους υπόλοιπους τρεις «μνηστήρες», παρ’ όλο που ο ένας από αυτούς (η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited) είναι θυγατρική εταιρεία που έχει τον μετοχικό έλεγχο επιχείρησης που διαχειρίζεται σύστημα φυσικού αερίου στην Ιταλία.
Οι δύο υπόλοιποι είναι η Power Globe Trading LLC, η οποία έχει έδρα το Κατάρ και παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας και του φυσικού αερίου, και η Ιntegrated Utility Services Inc. με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες στους τομείς των οπτικών ινών, των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των αγωγών φυσικού αερίου.