Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 16:37

Bloomberg: Το ελληνικό δράμα με Βρετανούς ηθοποιούς

Σε παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης του 2015 με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Brexit προχωράει το πρακτορείο Bloomberg, επαναφέροντας στο προσκήνιο έννοιες, όπως «δημιουργική ασάφεια» και «πολιτική διαπραγμάτευση».

Σε παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης του 2015 με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Brexit προχωράει το πρακτορείο Bloomberg, επαναφέροντας στο προσκήνιο έννοιες, όπως η «δημιουργική ασάφεια» και η «πολιτική διαπραγμάτευση».

Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό δημοσίευμα παραπέμπει στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος συχνά - πυκνά τοποθετείται δημοσίως για τις εξελίξεις γύρω από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Όταν χρησιμοποιήθηκε η φράση “δημιουργική ασάφεια” για την περιγραφή της στρατηγικής του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μία αίσθηση deva vu “χτύπησε” τους Ευρωπαίους» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

«Παρότι οι συζητήσεις για το Brexit είναι θεμελιωδώς διαφορετικές σε σχέση με τις αντίστοιχες για την ελληνική κρίση, υπάρχουν ορισμένες όψεις της κατάστασης, οι οποίες ανακαλούν διάφορες μνήμες στους ιθύνοντες των Βρυξελλών» επισημαίνει, στη συνέχεια.

Και εξηγεί, αναλυτικά: «Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, στις βρετανικές διαπραγματεύσεις υπάρχει μία σαφή προθεσμία. Παρότι αυτή τη φορά η παρέλευση των χρονικών ορίων δεν συνεπάγεται τη στάση πληρωμών, είναι πιθανό η Βρετανία να υποστεί σημαντικές συνέπειες, σε περίπτωση αδιεξόδου».

Επίσης, συνεχίζει το Bloomberg, όπως και στην Ελλάδα, η βρετανική πλευρά είναι αυτή που θα χάσει τα περισσότερα, αν οι διαπραγματεύσεις υπερβούν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρεται και στις δεκάδες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους διεθνείς πιστωτές, κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2015, οι οποίες πλέον προσομοιάζουν μ’ αυτές της βρετανικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες.

Και καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg: Οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν ένα ακόμη κοινό, καθώς αμφότερες έπληξαν και πλήττουν το προφίλ του/της πρωθυπουργού των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να βασιστεί στη στήριξη της αντιπολίτευσης για να εγκρίνει τον συμβιβασμό, ενώ παρομοίως, η Τερέζα Μέι βρίσκεται ενώπιον ενός νέου διχασμού στο Συντηρητικό Κόμμα μεταξύ των υποστηρικτών του σκληρού Brexit και των μετριοπαθών.

naftemporiki.gr