Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 11:59

Κέρδη για πρώτη ημέρα σημειώνει ο χρυσός στο Λονδίνο

ΑΝΟΔΙΚΑ για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων ημερών, κινήθηκε ο χρυσός στο Λονδίνο καθώς η υποχώρηση της αξίας του δολαρίου, ενδέχεται να διογκώσει τη ζήτηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο, ως εναλλακτική επένδυση.

Η υποχώρηση του δολαρίου, κυρίως έναντι του γιουάν της Κίνας, της ινδικής ρουπίας και του ρουβλίου της Ρωσίας, πιθανόν να ωθήσει τον χρυσό στα τέλη του έτους στα 650 δολ. η ουγγιά, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Ρeter Hambro Mining Plc, Peter Hambro, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Λονδίνο. Ο χρυσός έχει σημειώσει φέτος άνοδο 20%, καθώς το δολάριο έχει υποχωρήσει 7,6% έναντι του ευρώ.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 1,42 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 622,30 δολ. η ουγγιά στις 9:11 π.μ. στο Λονδίνο. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 2% τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα έναντι του καλαθιού των έξι κυριοτέρων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της βρετανικής λίρας. Ο χρυσός που διαπραγματεύεται σε δολάρια καθίσταται φθηνότερος για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα όταν το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί.

Αμετάβλητο παρέμεινε το ασήμι στο Λονδίνο, στα 12,80 δολ. η ουγγιά. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 5,50 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 1.179,50 δολ. και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,50 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 320 δολάρια.