Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2006 12:18

Citigroup: Στα 3 δισ. δολ. η προσφορά για την Guangdong Bank

ΣΧΕΔΙΑ να υπογράψει αύριο συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της κινεζικής Guangdong Development Bank, σε μία εμπορική συναλλαγή ύψους 3 δισ. δολ., κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών των ΗΠΑ, Citigroup Inc., σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν την απόφαση, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Ο όμιλος της Citigroup υπερβαίνει τις προσφορές που έγιναν από την γαλλική Societe Generale SA και την κινεζική Pin An Insurance Co., στον αγώνα 16 μηνών, για την απόκτηση του 85% της Guangdong Development, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Η Citigroup θα αγοράσει το 20% της τράπεζας που εδρεύει στην Γκουανγκντόγκ, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Η συμφωνία θα δώσει στην Citigroup και τους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) και της China Life Insurance Co., πρόσβαση σε 500 καταστήματα τραπεζών σε μία αγορά όπου η ετήσια αύξηση των δανείων κυμαίνεται στο 14,5% από το 2000 έως το 2005. Η βρετανική HSBC Holdings Plc και η Bank of America Corp. των ΗΠΑ, συγκαταλέγονται μεταξύ των ξένων εταιρειών που δαπάνησαν πλέον των 17 δισ. δολ. τα δύο τελευταία χρόνια για να αγοράσουν μερίδια σε κινεζικές τράπεζες.

Ο εκπρόσωπος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ, Richard Tesvich, και η Ai Liqun, εκπρόσωπος της Guangdong Development, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Η Guangdong Development προβλέπει ότι τα προ φόρων κέρδη της το 2006 θα διαμορφωθούν στα 2,8 δισ. γιουάν.