Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκονται σήμερα τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και η παγκόσμια ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην κορεατική χερσόνησο.
Ενδείξεις ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης διακρίνει η Neue Osnabrücker Zeitung: «Στην Ευρώπη μειώθηκαν οι ανασφάλειες. Κανείς δε φοβάται πλέον ότι μπορεί να αναλάβουν την εξουσία ευρωφοβικοί εθνολαϊκιστές. Στις ΗΠΑ αντίθετα, επικρατεί στην οικονομία απογοήτευση για τον πρόεδρο Τραμπ. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την Ευρωζώνη είναι ότι μειώνονται τα κόστη για την εισαγωγή ενέργειας. Ένα ισχυρό ευρώ εγκυμονεί όμως και κινδύνους. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνονται πιο ακριβά στο εξωτερικό. Αυτό θα μπορούσε να βάλει φρένο στην ανάπτυξη».
Η αυστριακή Der Standard επισημαίνει ότι «στις ΗΠΑ όλα πάνε στραβά. Το φθινόπωρο ελλοχεύει ο κίνδυνος διπλής οικονομικής κρίσης εάν λόγω της επιμονής του Τραμπ για την οικοδόμηση του τείχους δεν συνταχθεί προϋπολογισμός και δεν αυξηθεί το όριο του χρέους. Αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου. Παραδόξως αυτό θα ήταν καλό για την αμερικανική βιομηχανία, την οποία τόσο πολύ νοιάζεται ο Τραμπ. Οι συνέπειες της αδυναμίας του νομίσματος θα δημιουργούσαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ΄ ότι τα μεγάλα του λόγια κατά της Κίνας, του Μεξικού και της Γερμανίας».
Κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου
Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία. Το θέμα κυριαρχεί στα σημερινά σχόλια του γερμανικού Τύπου.
Η Sächsische Zeitung: «Η στρατιωτική επίλυση της διένεξης δεν συνιστά αποδεκτή λύση. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό όλεθρο, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ανείπωτες καταστροφές στην κορεατική χερσόνησο. Για να αποφευχθεί αυτό, απομένει μόνον μια λύση: οι διαπραγματεύσεις, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό».
Η Süddeutsche Zeitung επιχειρεί να διαφωτίσει τη σχέση μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιαπωνίας: «Η Ιαπωνία χρειάζεται χώρες με φθηνά εργατικά χέρια, οι μεγιστάνες της ένδυσης παράγουν ήδη μυστικά στη Βόρεια Κορέα. Η οικονομία χρειάζεται αγορές. Μετά τον Κιμ η Βόρεια Κορέα θα είναι κατεστραμμένη και διεφθαρμένη.
»Στο Βιετνάμ το Τόκιο έδειξε πώς μπορείς, παρά τις ιδεολογικές αντιθέσεις, να παρέχει βοήθεια για την ανοικοδόμηση και αυτό προς όφελος και των δυο πλευρών. Οι ποινές δεν φρενάρουν τον Κιμ. Είναι καιρός να επιχειρηθεί μια νέα πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας».