Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 09:02

BNP Paribas: 25% η αύξηση των κερδών το γ' τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 25%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas SA, αποτέλεσμα της εξαγοράς της ιταλικής Banca Nazionale del Lavoro SpA και των υψηλότερων υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,68 δισ. ευρώ (2,15 δισ. δολ.) από 1,34 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στο Παρίσι. Τα κέρδη της, υπερέβησαν τις προβλέψεις των 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα έσοδά της αυξήθηκαν 25%, φθάνοντας στα 6,83 δισ. ευρώ.

Η BNP Paribas, με επικεφαλής τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή Baudouin Prot, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο έτος ότι αγόρασε την Banca Nazionale del Lavoro με έδρα τη Ρώμη, αντί του ποσού των 9 δισ. ευρώ, για να αποκτήσει πρόσβαση στα 810 καταστήματά της και τα τρία εκατ. πελάτες καταναλωτικής πίστης, στην πιο ελκυστική τραπεζική αγορά της Ευρώπης. Η τράπεζα επιθυμεί να ανοίξει 100 νέα καταστήματα στην Ιταλία και να αυξήσει τον αριθμό τον πελατών της σε μια αγορά όπου τα περιθώρια κέρδους θα διατηρηθούν «υψηλότερα» από τα αντίστοιχα στην Ιταλία, σύμφωνα με τη συνέντευξη του Prot.

Το τρίμηνο, η Banca Nazionale del Lavoro, γνωστή ως BNL, συνέβαλε με 197 εκατ. ευρώ στα προ φόρων κέρδη της BNP Paribas. Νωρίτερα μέσα στο έτος η γαλλική τράπεζα είπε ότι η εξαγορά θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περισσότερων κεφαλαίων και σε υψηλότερα έσοδα ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2009.

Οι μετοχές της BNP Paribas έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 27%, υπερβαίνοντας την αύξηση κατά 19% των μετοχών των 75 εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index. Οι μετοχές της Credit Agricole SA και της Societe Generale, έχουν σημειώσει άνοδο 30% και 27% αντιστοίχως τη χρονική περίοδο.

Η BNP Paribas θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 3 μ.μ. σήμερα στο Παρίσι. Δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.