Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 14:36

Οι προτάσεις του ΒΕΘ για την οικονομία

Μία σειρά προτάσεων για την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης καταθέτει  με υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαριάμης.

Μία σειρά προτάσεων για την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης καταθέτει  με υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαριάμης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΒΕΘ, εκτιμώντας ότι «ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση».

«Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε» υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, ενδεικτικό της τρέχουσας κατάστασης είναι το γεγονός ότι «σε διάστημα οκτώ ετών, έχουν καταγραφεί 14.180 λουκέτα, την ώρα που στο δυναμικό του βιοτεχνικού επιχειρείν έχουν προστεθεί μόλις 5.527 νέες επιχειρήσεις».

Η πρόταση του ΒΕΘ αφορά κατά κύριο λόγο, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, φόρο επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά, ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το ΒΕΘ, απαιτείται καθιέρωση ενιαίου «flat rate» συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, ώστε να είναι στοιχειωδώς ανταγωνιστικός σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά και σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Βελτίωση της ρευστότητας

Σύμφωνα με το ΒΕΘ, χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας «δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.

Κατά γενική ομολογία, άλλωστε, «η ύπαρξη των capital controls από το καλοκαίρι του 2015, μόνο καταστροφική και οδυνηρό ράπισμα στην πραγματική οικονομία μπορεί να θεωρηθεί».

Επιπλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Βιώσιμο ασφαλιστικό

«Το σύστημα ασφάλισης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανεξάρτητα από το στόχο της ανάπτυξης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ και τονίζεται ότι το Επιμελητήριο στηρίζει πρωτοβουλίες και δομικές αλλαγές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Συγκεκριμένα:

  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Το πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατορθώσει να πληρώσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις του να αφαιρούνται από τον ασφαλιστικό του χρόνο.
  • Τη θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.
  • Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.
  • Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
  • Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων σε ορθολογικές βάσεις.

Για την ενίσχυση των εξαγωγών, επίσης, το ΒΕΘ προτείνει κινητοποίηση πόρων του αναπτυξιακού νόμου και κοινοτικών πόρων, για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς και επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Μεταξύ άλλων, το ΒΕΘ αναφέρεται στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων και στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, το ΒΕΘ υποστηρίζει ότι χρειάζεται να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την ενίσχυση του αισθήματος οικονομικής σταθερότητας, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική και καταθετική εμπιστοσύνη.

naftemporiki.gr