Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006 16:25

Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο

Τη νέα Μονάδα 5, ισχύος 385 MW, Συνδυασμένου Κύκλου, του Ενεργειακού Κέντρου Ηλεκτροπαραγωγής Λαυρίου, εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Το συνολικό κόστος της Μονάδας 5 που χρησιμοποιεί ως καύσιμο αποκλειστικά το φυσικό αέριο, ανήλθε σε 194 εκατ. ευρώ. Στη νέα Μονάδα η μετατροπή της ενέργειας που περιέχει το καύσιμο, γίνεται με βαθμό απόδοσης 55,5%, τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης από όλες τις άλλες Μονάδες του δικτύου της ΔΕΗ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ένταξη της νέας Μονάδας στο δίκτυο κατέστησε το Ενεργειακό Κέντρο Ηλεκτροπαραγωγής στη Λαυρεωτική, το δεύτερο σε μέγεθος ενεργειακό κέντρο της χώρας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.580 MW. Παράλληλα, η νέα Μονάδα συμβάλλει στην ευστάθεια του δικτύου ενισχύοντας την παραγωγή στο Νότο, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρισμού της χώρας.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τα συναρμόδια υπουργεία, τις κρατικές υπηρεσίες, τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τους τοπικούς φορείς κ.α ώστε να γίνει πραγματικότητα η νέα υπερσύγχρονη μονάδα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ Α.Ε., Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, επισήμανε ότι η ΔΕΗ προχωρεί με σταθερά και μεθοδικά βήματα στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Δημήτρης Μανιατάκης, αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική πολύπλευρης ανάπτυξης που ακολουθεί η Επιχείρηση με έμφαση στις νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης που έχουν προγραμματισθεί για υλοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιατάκης αναφέρθηκε στους εξής βασικούς άξονες της επενδυτικής πολιτικής και του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης :

- Προώθηση του παραγωγικού εκσυγχρονισμού με την αντικατάσταση παλαιών μονάδων ισχύος 1.600 MW με νέες περισσότερο αποδοτικές, λιγότερο δαπανηρές και πιο "φιλικές" προς το περιβάλλον.

- Δυναμική επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ανάπτυξη 1.540 MW σε συνεργασία με εταίρους, το 50% των οποίων θα ανήκει στη ΔΕΗ.

- Ενίσχυση και ανάπτυξη παραγωγικού δυναμικού και δικτύων των νησιών μας.

- Αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας.

- Ενεργός συμμετοχή στην ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς.

- Συνεχείς επενδύσεις επέκτασης και αναβάθμισης των δικτύων διανομής.

- Διεθνοποίηση εργασιών με επικέντρωση σε εξαγορές ορυχείων, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, για έργα ΑΠΕ κλπ μέσω εξειδικευμένης εταιρείας διεθνών συμμετοχών.

Επιπρόσθετα, ο κ.Μανιατάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη της Tellas με καινοτόμα προϊόντα στον τομέα τηλεπικοινωνιακών και ετοιμάζεται δυναμική είσοδος του ομίλου στον τομέα του real estate.

Χαιρετισμούς στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο κ. Ιωάννης Μυτιληναίος, πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ ΑΕ, αναδόχου εταιρείας που πραγματοποίησε τη μελέτη - κατασκευή και θέση σε λειτουργία του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου, και ο κ. Νίκος Πιλαλίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.