Με σύνθημα την «προώθηση μιας δυναμικής, παγκόσμιας ανάπτυξης», οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώνονται για μία ακόμη χρονιά στο θέρετρο του Τζάκσον Χολ.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Με σύνθημα την «προώθηση μιας δυναμικής, παγκόσμιας ανάπτυξης», οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρώνονται για μία ακόμη χρονιά στο θέρετρο του Τζάκσον Χολ.
Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζάνετ Γέλεν, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αποφύγουν ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές. «Να στηρίξουμε μια δυναμική παγκόσμια οικονομία» είναι το σύνθημα του φετινού συμποσίου που διοργανώνει από το 1978 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας, μιας από τις δώδεκα περιφερειακές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Στις ΗΠΑ η Fed έχει ήδη κάνει στροφή προς την άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, έχοντας εγκαινιάσει κύκλο αύξησης επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους έχει αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού, με πιο πρόσφατη κίνηση τον Ιούνιο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 1% με 1,25%. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη κίνηση πριν από τα τέλη του έτους, μια προοπτική που, σύμφωνα με την Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας του Κάνσας, παραμένει ορατή.
Εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, τότε πιθανότατα θα υπάρξει ευκαιρία για τη Fed να αυξήσει πάλι τα επιτόκια το 2017.
«Θα εξετάσουμε τα μακροοικονομικά τις επόμενες εβδομάδες καθώς προετοιμαζόμαστε για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και θα δούμε εάν συνεχίζει να βγάζει νόημα», δήλωσε η κα Τζορτζ σε συνέντευξή της στο Bloomberg, αναφερόμενη σε μια ακόμη αύξηση του κόστους χρήματος φέτος. Αλλά και στην Ευρωζώνη, παρότι η οικονομία ανεβάζει ταχύτητα και αναπτύσσεται δυναμικά, φέρνοντας τον πρόεδρο της ΕΚΤ πιο κοντά στην προοπτική απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης, δεν αναμένονται από τον Μάριο Ντράγκι σημαντικές ανακοινώσεις στο Τζάκσον Χολ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται να συζητήσουν πώς θα αποσύρουν σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο ήπιος πληθωρισμός -μόλις στο 1,3%, σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του στόχου 2%- θέτει σε δίλημμα την ΕΚΤ, όπως και το ισχυρό ευρώ, που από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 12% έναντι του δολαρίου. Στο ζήτημα του ανατιμημένου ευρώ αναφέρθηκε χθες ο Άρντο Χάνσον, αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Χάνσον διευκρίνισε ότι τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αντανάκλαση του οικονομικού momentum της περιοχής.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο κ. Χάνσον είχε αναφέρει ότι η έξοδος της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά τα χαμηλά επιτόκια και ο «φουσκωμένος» ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριγμα για τα επόμενα χρόνια.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 7 Σεπτεμβρίου. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αυξημένες πιθανότητες να ανακοινώσει αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τη γερμανική χρηματιστηριακή εφημερίδα «Boersenzeitung», ο Μάριο Ντράγκι έχει και έναν πρόσθετο λόγο να μην προβεί σε βεβιασμένες εξαγγελίες και αυτός είναι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Στη Γερμανία διεξάγονται σε έναν μήνα ομοσπονδιακές εκλογές. Ο Ντράγκι και οι υπόλοιποι σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν αργότερα ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άσκησαν επιρροή στην έκβαση των εκλογών».