Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2001 17:59

«Σκωτσέτζικο ντους» τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ

Εντονες διακυμάνσεις παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική μετά τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Συγκεκριμένα, στις 15:30’ ώρα Ελλάδος το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε, ότι το Μάιο το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε – για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες – και διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,5% τον Απρίλιο και έναντι 4,6% που εκτιμούσαν αναλυτές. Η είδηση αυτή δημιούργησε κλίμα ευφορίας στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα λίγη ώρα μετά οι σημαντικότεροι δείκτες να «γυρίσουν» σε θετικό έδαφος. Η απρόσμενη υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ το Μάιο ήταν και η βασική αιτία για το κερδοφόρο άνοιγμα των δεικτών Nasdaq και Dow Jones.

Ωστόσο, μισή ώρα αργότερα έγινε γνωστό, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο δείκτη ΝΑΡΜ (National Association of Purchasing Management), παρουσίασε το Μάιο περαιτέρω μείωση. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο 42,1 τον περασμένο μήνα από 43,2 τον Απρίλιο και έναντι 43,5 που εκτιμούσαν οικονομολόγοι. Σημειώνεται, ότι, κάθε υποχώρηση του δείκτη κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων φανερώνει συρρίκνωση.

Αυτήν την ώρα, οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones καταγράφουν απώλειες 0,06% και 0,41% αντιστοίχως, ενώ πτωτικά κινούνται τώρα και οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο.