Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας προς τις μακροβιότερες απώλειες σε χρονικό διάστημα τριών μηνών. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co. κινήθηκαν πτωτικά μετά την υποχώρηση της έναρξης κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα σε έξι χρόνια, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι δαπάνες των καταναλωτών θα μειωθούν.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 1,1%, φθάνοντας στις 130,54 μονάδες στις 11:30 π.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης υποχώρησε 1,6% τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας απώλειες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις απώλειες τεσσάρων ημερών που είχε σημειώσει έως τις 28 Αυγούστου.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχώρησε 1,3%, φθάνοντας στις 15.876,78 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών όπως της Μitsubishi UFJ Financial Group Inc. κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της σήμερα, ενδέχεται να διαμορφωθούν εκτός των προβλέψεων των επενδυτών. Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας, εκτός από την Κίνα και τη Μαλαισία. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία.

Η μείωση των νέων κατοικιών ενδέχεται να δείχνει χαμηλότερες δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο προορισμό των ασιατικών εξαγωγών και των καταναλωτικών αγαθών εταιρειών όπως των αυτοκινήτων της Honda και των τηλεοράσεων της Samsung Electronics.

Οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ έβαλαν θεμέλια για καινούργια σπίτια με ετήσιο ρυθμό 1,486 εκατ. τον περασμένο μήνα, 14,6% χαμηλότερα από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας στις 17 Νοεμβρίου. Το επίπεδο, ήταν το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2000.