ΤΗ μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τέσσερις ημέρες σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η ζήτηση θα υπερβεί τις προμήθειες, καθώς η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής καλαμποκιού στον κόσμο, διέκοψε τις νέες παραγγελίες εξαγωγής για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ανοδικά επίσης κινήθηκε η σόγια και το σιτάρια.
Η αναβολή των νέων παραγγελιών εξαγωγής την ερχόμενη περίοδο, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ελέγξει τις υπάρχουσες παραγγελίες ύψους 10,5 εκατ. τόνων, σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείο Γεωργίας της Αργεντινής, Μιγκουέλ Κάμπος, στις 17 Νοεμβρίου. Οι εξαγωγές θα περιορίσουν τις εσωτερικές προμήθειες καλαμποκιού και θα οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα για τους καταναλωτές στη χώρα και τους κτηνοτρόφους που το χρησιμοποιούν ως ζωοτροφή, είπε ο υπουργός.
Το καλαμπόκι για τα συμβόλαια του Μαρτίου αναρριχήθηκε ως 9 σεντς φθάνοντας στα 3,795 δολ. του μπούσελ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος της τιμής του προϊόντος, από τις 14 Νοεμβρίου. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 3,78 δολ., στις 5:18 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας στις 8 Νοεμβρίου, φθάνοντας στα 3,8175 δολ., καθώς ο ζεστός και ξηρός καιρός το καλοκαίρι, προκάλεσε μεγαλύτερες ζημίες από ότι αναμενόταν στις μεσοδυτικές πολιτείες.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καλαμποκιού στον κόσμο, ανταγωνίζεται με τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής του προϊόντος στον κόσμο, στην εξαγωγική αγορά. Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, τις ζωοτροφές και την παραγωγή αιθανόλης, προσθετικού της βενζίνης.
Η σόγια για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 12 σεντς, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 6,725 δολ. ανά μπούσελ, μετά την άνοδό της στα 6,73 δολάρια. Τα συμβόλαια άγγιξαν τα 6,8325 στις 8 Νοεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005.
Το σιτάρι για παράδοση Μαρτίου στο Σικάγο, σημείωσε άνοδο 10,75 σεντς, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 5,0475 δολ ανά μπούσελ μετά την άνοδό του στα 5,065 δολάρια.
Η ξηρασία στην Αυστραλία, η χειρότερη σε 100 χρόνια, ενδέχεται να προκαλέσει έλλειμμα σταριού και να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της Ινδίας, της δεύτερη μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης του δημητριακού στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Ινδού υπουργού Οικονομίας. Η Ινδία φέτος θα είναι καθαρά εισαγωγική χώρα του δημητριακού, για πρώτη φορά από το 2000.