Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2006 18:46

ΠΑΣΟΚ: Aποδιάρθρωση της ΔΕΗ

Τα μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2006, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, αντανακλούν την έλλειψη σαφούς στρατηγικής στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον τρόπο λειτουργίας της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο συντονιστής Ανάπτυξης της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και o εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Πιπεργιάς.

«Η πτώση των καθαρών κερδών της επιχείρησης κατά 53,4%, σημειώνεται παρά την αύξηση των εσόδων της κατά 10,4%, παρά τη μείωση των επενδυτικών της δαπανών κατά 7,75%, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον εκσυγχρονισμό της, παρά τη μηδενική επιβάρυνση από αγορά δικαιωμάτων ρύπων, παρά τα κέρδη 11,2 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στην ΛΑΡΚΟ.

Οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη που οδήγησε στην άυξηση των δαπανών για καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό άεριο) και στην αύξηση κατά 116,4% ή κατά 296,8 εκατ. ευρώ των δαπανών για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούν στο σύστημα τρίτοι και λόγω της αυξημένης οριακής τιμής του συστήματος. Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια την επιστροφή όλων των «επιλεγόντων» καταναλωτών στη ΔΕΗ, που αναγκάζεται να αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα με 73 ευρώ/MWh και να πουλάει σ’ αυτούς με 45 ευρώ/MWh. Δηλαδή να αυξάνει μαζί με τις πωλήσεις και τις ζημιές της.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η απόφαση της κυβέρνησης, για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής του ρεύματος στην Ημερήσια Αγορά, οδηγεί τη ΔΕΗ σε οικονομική καταβαράθρωση επιζημία των μετόχων της και των καταναλωτών, που θα κληθούν πολύ σύντομα να πληρώσουν νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος... Οσο και αν η διοίκησή της προσπαθεί να κρύψει την πραγματικότητα πίσω από τις διεθνείς τιμές των καυσίμων δεν μπορεί να συγκαλύψει, τόσο τις ευθύνες της για την αποδιάρθρωση της επιχείρησης όσο και το τεράστιο σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος της ΔΕΗ από τις αποφάσεις του ΥΠΑΝ».