Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2006 09:20

Πιέσεις για μείωση συμμετοχής Ελλάδας - Βουλγαρίας στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξ/πολη

ΠΙΕΣΕΙΣ για να μειωθεί κάτω του 49% το ποσοστό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδροπυπολη, ασκούν οι Ρώσοι. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Αντρέι Ντεμέντιεφ, το υπόλοιπο μερίδιο -πέραν του 51% των ρωσικών εταιρειών- θα πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ εταιρειών που παράγουν τα πετρέλαια του Τεγκίζ στο Καζακστάν, τα οποία καταλήγουν στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η δήλωση αυτή αλλάζει σημαντικά το τοπίο, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας - Βουλγαρίας, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007, κίνηση που θεωρείται απαραίτητη για την προώθηση του έργου.

Εν μέρει η κίνηση των Ρώσων, ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών προ 20 ημερών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό της χώρας, το οποίο όπως και της Ελλάδας, ανέρχεται σήμερα σε 24,5%.

Πηγές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς, απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού, έως ότου ενημερωθούν επισήμως.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, στις προθέσεις της ρωσικής κυβέρνησης είναι να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του πετρελαιαγωγού, εταιρείες που συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των πετρελαίων του Τεγκίζ στο Καζακστάν, δηλαδή οι αμερικανικές ExxonMobil και Chevron, η Ολλανδο - βρετανική Dutch Shell, και η ρωσική Lukoil.

Ως προς το 51%, στο ποσοστό αυτό συμμετέχουν οι ρωσικές εταιρείες Transneft, Rosneft και Gazprom Neft, ενώ η πρώτη, ως εξειδικευμένη εταιρεία στην κατασκευή και εκμετάλλευση των πετρελαιαγωγών της Ρωσίας, έχει εξασφαλίσει το 33,3% του συνολικού ποσοστού.

Τέλος, ο Αντρέι Ντεμέντιεφ δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μια διακυβερνητική συμφωνία για το σχέδιο είναι πιθανό να υπογραφεί την 1η Ιανουαρίου 2007.

Μ.ΚΑ.